Доступність посилання

ТОП новини

Для виступу в ООН Януковичу вистачило 8 хвилин


Віктор Янукович виступає на Генеральній асамблеї ООН, Нью-Йорк, 22 вересня 2010 року
Віктор Янукович виступає на Генеральній асамблеї ООН, Нью-Йорк, 22 вересня 2010 року

Нью-Йорк – У штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку Президент України Віктор Янукович виступив на Генеральній асамблеї в рамках саміту держав-членів Організації Об’єднаних Націй, які підбивають деякі підсумки виконання програми ООН щодо «Мети розвитку тисячоліття». Його промовою розпочався другий день саміту.

За регламентом кожен промовець – а це майже поспіль усі глави держав – отримує максимум 10 хвилин, але Віктору Януковичу вистачило 8. Президент говорив про необхідність солідарності між державами, взаємодопомоги, відповідальності. Чимало було там також інших загальників. Янукович наголошував на досягненнях України у напрямках, визначених 10 років тому, коли ООН ухвалила програму «Розвитку тисячоліття».

Янукович запевнив учасників саміту в тому, що новий уряд України, подібно до свого попередника, вважає цю Декларацію ООН дороговказом розвитку. Україна, за словами Президента, прагне розвивати свою економіку, базуючись на високих технологіях. Стратегія реформ орієнтується на захист найбільш вразливих верств населення.

«Головне, що завдяки підвищенню рівня мінімальних соціальних стандартів нам вдалося помітно скоротити частку населення, що живе за межею бідності. Значною мірою покращилася ситуація у сфері охорони здоров’я. Особливо помітні досягнення у зменшенні дитячої смертності та поліпшенні здоров’я матерів», – зазначив Президент України.

Із другого боку, дедалі збільшується розрив між тривалістю життя чоловіків і жінок, не вдається покласти край поширенню інфекційних захворювань, таких як СНІД і туберкульоз. Сповільнення розвитку України Янукович багато в чому пов'язав зі світовою економічною кризою. Але попри це, Україна надає продовольчу допомогу бідним країнам, зауважив він.

«Минулого року Україна вперше стала донором Всесвітньої продовольчої програми ООН. Я переконаний, що в найближчій перспективі завдяки потужному потенціалові свого сільського господарства наша країна може стати важливим елементом глобальних зусиль у подоланні голоду в низці регіонів світу», – заявив Віктор Янукович.

У ці дні до Манхеттена автом краще не їхати

Зараз їздити вельми важко по вулицях, прилеглих до хмарочосу ООН на Іст-Рівер. Їх перекривають блакитними дерев'яними поліцейськими бар'єрами. Але й по тих вулицях, де рух дозволений, їздять, як то кажуть, «бампер-до-бампера» довжелезні кортежі лімузинів. Адже з'їхалися президенти, прем'єр-міністри, королі та шейхи усіх 192 держав-членів ООН.

22 вересня закінчився саміт із програми Розвиток тисячоліття, а 23-го розпочинаються загальні дебати на 65-й осінній сесії Генеральної Асамблеї.
23 вересня Президент Віктор Янукович виступатиме там, зокрема, на тему ядерного роззброєння. Раніше, на Вашингтонському ядерному саміті український лідер оголосив, що Україна до 2012 року позбудеться запасів ядерної вибухівки. Янукович також має запропонувати проект міжнародної конвенції про боротьбу з морським піратством.

Заплановані зустрічі Віктора Януковича з іншими світовими лідерами. Зокрема, передбачено проведення переговорів із головуючим на нинішній сесії Генеральної асамблеї ООН Джозефом Дайссом, із президентом Австрії Гайнсом Фішером, прем'єр-міністром Канади Стівеном Гарпером.

Зустріч між дипломатами НАТО й Росії

Між тим, у кулуарах Генеральної асамблеї відбулася зустріч між дипломатами НАТО й Росії на рівні міністрів закордонних справ Ради НАТО – Росія. Йшлося про те, що Північноатлантичний альянс запросив Росію взяти участь 20 листопада у саміті лідерів у столиці Португалії Лісабоні.

Державний секретар США Гілларі Клінтон, яка прибула до Нью-Йорка, закликала до відродження угоди часів «холодної війни» про скорочення звичайних озброєнь у Європі. Рівень кількості військ та озброєнь Росія заморозила майже три роки тому. Переговори у Нью-Йорку мали на меті домовитись про саміт з тим, щоб обговорити співпрацю НАТО з Росією відносно Афганістану і питання американської системи протиракетної оборони.

Діаспора критикує Януковича

На відміну від усіх попередніх візитів лідерів незалежної України до США, цього разу під час приїзду Віктора Януковича українська громада в Америці не планувала публічних заходів, крім хіба що одного. Український конгресовий комітет Америки влаштував увечері 22 вересня демонстрацію протесту проти політики нової влади під гаслом «Україна не на продаж» перед будинком Українського представництва при ООН на 51-й вулиці у Манхеттені.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG