Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний Суд скасує політреформу?


Київ – У четвер Конституційний Суд розпочне розгляд справи щодо правомірності політреформи, ухваленої у грудні 2004 року. Автори клопотання, 252 народних депутатів, наполягають на тому, що зміни до Конституції були внесенні із порушенням процедури розгляду питання. Зокрема, без обов’язкового у такому випадку висновку Конституційного Суду. Утім, в опозиції заявляють, що будь яке рішення стосовно цієї справи залишить тіло чинної Конституції незмінним.

Основний закон неможливо змінити рішенням Конституційного Суду, заявив Радіо Свобода президент інституту правової політики, екс-міністр Юстиції Микола Оніщук. Відтак, на його думку, скасування Закону «Про внесення змін до конституції України» не матиме правових наслідків.

«Конституційний Суд може встановити порушення процедури. Рішення Конституційного Суду не буде мати будь яких правових значень. Тіло Конституції залишиться незмінним і недоторканим, оскільки, сама Конституція вказує у який спосіб можуть бути внесені зміни до неї. Такої правової підстави, як рішення Конституційного Суду щодо внесення змін до Конституції вона не містить. Зміни можуть відбутися лише на підставі нового процесу», – каже він.

За словами Миколи Оніщука, єдиний легітимний спосіб змінити норми Основного закону – це внесення відповідного законопроекту ста п’ятдесятьма народними депутатами, ухвалення його більшістю голосів, отримання висновків Конституційного Суду, і ухвалення трьомастами голосами на наступній сесії Верховної Ради.

Висновки передчасні

Член фракції Партії Регіонів Сергій Ківалов (один з 252 депутатів, що звернулися із поданням до Конституційного Суду) вважає, що нині будь-які висновки передчасні. Можливі правові наслідки залежатимуть від конкретного формулювання рішення Конституційного Суду, сказав він в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Я гадаю, що передчасно коментувати, оскільки, потрібно, щоб спочатку Конституційний Суд розглянув. Ми не знаємо як він випише норми. Там не лише була порушена процедура, а й текст зовсім інший. Якщо депутати у 2004 році проголосували за одну норму, а на виході з’явилася абсолютно інша. А Конституційний суд якщо він буде звертати увагу на ті процеси, то зовсім інакше буде», – відзначив Ківалов.

Крім того, експерти кажуть: якщо владі вдасться повернути чинність Конституції зразка 1996 р., то це призведе до дочасних парламентських виборів. Водночас, соціологи відзначають зниження рівня підтримки партії влади та Президента особисто з боку населення.

Зокрема, за даними соціологічної групи «Рейтинг» від червня нинішнього року рейтинг Віктора Януковича знизився з 38% до 26%, за той самий період Партія Регіонів також втратила понад 10 відсоткових пунктів. Натомість, рейтинг опозиційного БЮТу зростає.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG