Доступність посилання

ТОП новини

Україна ще довго буде транзитером газу до Європи (європейська преса)


Прага – Європейські оглядачі вважають, що епопея довкола будівництва європейського газогону «Набукко» вступає у завершальну фазу, і цитують речників німецького концерну РВЕ, котрий, як важливий учасник проекту «Набукко», сподівається отримати до кінця цього року принципові згоди від двох країн-постачальників газу. Речники РВЕ заявляють, що важливо було б модернізувати українську ГТС і прогнозують, що Україна буде важливою енергетичною транзитною державою для Європи ще багато років. Газети також інформують, що Україна намагається створювати з Росією спільні підприємства на паритетних засадах.

Швейцарська газета «Нойє Цюрхер Цайтунґ» інформує, що намагання Європи диверсифікувати постачання європейців блакитним паливом можуть до кінця цього року явно увінчатися успіхом. Йдеться про повідомлення речників німецького концерну РВЕ (він є одним із головних учасників проекту європейського газогону «Набукко»), котрі кажуть про ймовірність отримання до кінця 2010 року принципової згоди на участь у згаданому проекті від двох держав постачальників газу. Як відомо, РВЕ веде переговори про постачання газу через «Набукко» із Туркменистаном, Азербайджаном, а також з Північним Іраком. Як поінформував «Нойє Цюрхер Цайтунґ» чільник РВЕ Штефан Джудіш, концерн дуже близький до отримання принципової згоди на постачання газу до Європи через «Набукко» з Азербайджаном і Північним Іраком. У статті також відзначається прогнозована неефективність російського газового проекту «Південний потік» та подальша значна роль України в транзиті газу до європейських споживачів.

Ще один з чільників РВЕ і керівник чеської філії цього німецького концерну, Мартін Герман заявив у інтерв’ю чеській газеті «Лідове новіни», що, на його думку, Європі цієї зими призупинення постачання газу з Росії не загрожує, бо «стосунки між Росією і Україною в останній час значно поліпшилися і співпраця «Газпрому» та «Нафтогазу», як виглядає, буде ще інтенсивнішою». Мартін Герман також висловив оптимізм з приводу початку реалізації європейського газового проекту «Набукко» і наголосив, що «було б економніше інвестувати кошти на модернізацію української газотранспортної системи, аніж росіянам будувати «Південний потік». Чільник концерну РВЕ також висловив упевненість, що «Україна ще довго буде гарантом транзиту газу до Європи».

Російська «Нєзавісімая газета» інформує, що російсько-українське спільне авіаційно-будівельне підприємство, очевидно, буде створене у жовтні цього року, як і планувалося раніше. Але чи вдасться Києву створити його з Росією на рівних засадах – це ще питання. Бо, за оцінками експертів, росіяни не бажають підтримувати ті підприємства в Україні, які їм не потрібні. А українським авіабудівникам самим, без росіян, неможливо конкурувати на міжнародних ринках. Тому, як наголошують експерти, «українцям доведеться йти на поступки», а Росія хотіла б поглинути ключові українські підприємства і взяти під свій контроль найбільш перспективні об’єкти авіаційного виробництва в Україні.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG