Доступність посилання

ТОП новини

Швидкого об’єднання «Газпрому» і «Нафтогазу» не буде – політик із Росії


Голови «Нафтогазу» (зліва) і «Газпрому» Євген Бакулін і Олексій Міллер
Голови «Нафтогазу» (зліва) і «Газпрому» Євген Бакулін і Олексій Міллер

Київ – Об’єднання українського «Нафтогазу» з російським «Газпромом» є процесом тривалим і переговори щодо цього не обіцяють швидких результатів. Проте лише за умов об’єднання цих підприємств Росія може внести корективи в будівництво обхідного газопроводу «Південний потік». Про це під час телемосту між Києвом та Москвою заявив заступник голови Держдуми Росії, президент «Російського газового товариства» Валерій Язєв.

Ціна газу не може бути в центрі українсько-російських переговорів, заявляє президент російського газового товариства Валерій Язєв.

«У нас, у 2009 році, на 11 років була підписана угода щодо ціни на газ, – зазначив пан Язєв, відповідаючи на запитання Радіо Свобода. – З точки зору Росії, «Газпрому», умови справедливі, й вони реалізуються. «Газпром» розуміє непросту економічну ситуацію в цілому по Європі та в Україні… І пізніше були домовленості на 100 доларів зменшити ціну тисячу кубометрів газу».

Дорога ціна дешевого газу

Раніше Прем’єр-міністр України Микола Азаров заявляв, що саме з метою перегляду ціни на газ українська сторона ініціює переговори. За його словами, навіть після харківських домовленостей ціна російською газу є надто дорогою для української економіки.

«Під тиском олігархів, яким належать металургійні та хімічні підприємства, уряд намагається зменшити ціну на газ будь-яким шляхом, – каже експерт енергетичних програм фонду імені Разумкова Володимир Саприкін. – Теоретично Росія може ще зменшити ціну на газ. Однак, після бази для флоту треба буде ще щось віддавати».

Голова російського Газпрому Олексій Міллер заявляв, що створення спільного підприємства цікавить російську сторону як перший крок до повного об’єднання з «Нафтогазом». Українська сторона таку позицію відкинула.

За словами Валерія Язєва, переговори щодо створення спільного підприємства між «Нафтогазом» та «Газпромом» будуть довготривалими, а тому говорити зараз про якісь результати, навіть проміжні, зарано.

«Це настільки складний процес, він дуже чутливий, особливо для України, з урахуванням місця, ролі і значення, які «Нафтогаз» посідає в українській економіці і взагалі в соціально-економічних питаннях», – зазначив пан Язєв.

Складні родовища і старі труби


Росія пропонує для створення спільного підприємства родовища в Астраханській області та на півострові Ямал. Україні пропонують передати в СП газотранспортну систему разом із газосховищами.

Між тим, українські експерти кажуть, що Росія пропонує далеко не найкращі свої родовища. «Сам «Газпром» загруз у цьому Астраханському родовищі, яке надто складно розробляти. Газ залягає на великих глибинах, а в складі газу присутня сірка. Отже, родовище не є привабливим», – каже Володимир Саприкін.

Натомість Валерій Язєв зауважує, що Астраханське родовище є найближчим до кордонів України, а на Ямалі зосереджені основні газові запаси.

У свою чергу, у росіян викликає скепсис стан української газової труби. «А що, Україна пропонує цукерку у вигляді газотранспортної системи, яка деградує?! – закинув пан Язєв, відповідаючи на запитання журналістів. – Вона потребує мільярдів для підтримання працездатності, не кажучи вже про модернізацію».

Росія лякає Україну обхідними магістралями


Зараз через Україну іде 80% російського газового експорту. Проте після запуску альтернативних газопроводів в обхід України – Північного та Південного потоків – ситуація може кардинального змінитися, кажуть московські експерти.

Єдина альтернатива, яку бачать в Росії, – об’єднання «Газпрому» та «Нафтгогазу». За словами пана Язєва, саме за таких умов Москва може «піддати корекції» південний обхідний трубопровід. Крім того, в разі об’єднання, газ за внутрішньоросійськими цінами отримають українські споживачі. Але це стосуватиметься лише населення, а не промисловості, зауважив пан Язєв.

Проте українська влада неодноразово наголошувала, що населення отримує переважно газ власного видобутку. Основним же споживачем російського газу є українська промисловість.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG