Доступність посилання

ТОП новини

В Яремчі проходить конференція з українсько-польських відносин


Як зміна президентів в Україні і Польщі позначиться на українсько-польських відносинах? Уроки минулого і застороги майбутнього... Ці та інші питання обговорюють науковці й експерти двох країн на міжнародній науково-практичній конференції «Українсько-польські відносини сьогодні: потреба «перезавантаження» чи продовження?».

За словами директора Інституту європейської інтеграції Львівського національного університету імені Івана Франка, професора Богдана Гудя, «щось зависло в українсько-польських відносинах» і їм необхідно «надати новий імпульс».

Серед учасників конференції – відомі науковці з Польщі Антоні Камінський, Богуміла Бердиховська, Ян Маліцький, депутат Сейму Республіки Польща Ян Відацький, українські історики Юрій Шаповал, Олександра Гнатюк, Ігор Іллюшин.

Уже сама назва конференції викликала дискусії, хоча, на переконання професора Варшавського університету та Києво-Могилянської академії Олександри Гнатюк, «варто зрозуміти, що ми збудували, який капітал в нас є і раціонально його використовувати».

На секційних засіданнях обговорюються питання політико-гуманітарного виміру українсько-польських відносин та історії цих відносин у ХХ столітті.

Завтра відбудеться круглий стіл на тему «Сучасні оцінки «Союзу Пілсудський – Петлюра 1920 року».

Напередодні конференції в Івано-Франківську презентували книгу Тадеуша Кшонстка «Польща та Україна у боротьбі за незалежність (1918-1920)».

За словами проректора з міжнародного співробітництва Прикарпатського університету, професора Ігоря Цепенди, це вже третя конференція, організована Центром дослідження Центрально-Східної Європи Прикарпатського університету, Інститутом європейської інтеграції Львівського університету, редакцією газети «Кур’єр Галиційський» та фондом «Допомога полякам на Сході».
XS
SM
MD
LG