Доступність посилання

ТОП новини

Більшість українців очікують фальсифікацій на місцевих виборах – опитування


Київ – Майже 60 відсотків виборців України вважають, що підчас виборів до органів місцевого самоврядування матимуть місце фальсифікації. Про це свідчать результати опитування, яке соціологічна група «Рейтинг» провела в усіх регіонах України. Серед тих респондентів, які очікують значного фальшування результатів голосування, майже половина впевнені, що вони будуть на користь Партії регіонів, а 9 відсотків – на користь «Батьківщини». Разом з тим, понад чверть опитаних вважають, що до фальсифікацій вдаватимуться усі політичні сили.

Найбільше стурбовані можливими фальсифікаціями на місцевих виборах жителі півночі і заходу, найменше таких очікувань на Донбасі, відзначив директор соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович. Загалом по країні рівень недовіри населення до виборчого процесу зріс, наголосив він.

«Очікування фальсифікацій були завжди, але в даному випадку мова йде все-таки вже про 60% населення. І тільки кожен п’ятий не очікує на фальсифікації. Серед тих людей, які говорять про значні фальсифікації, половина вважає, що це буде робити Партія регіонів, партія влади. Чверть цих людей говорять, що всі партії будуть займатися фальсифікаціями, але все-таки, напевно, вперше у нас є звинувачення однієї політичної сили», – зауважує соціолог.

Олексій Антипович також наголошує на тому, що близько половини виборців партії влади очікує фальшувань на місцевих виборах, і це, за його словами, є новою характеристикою електоральних настроїв в Україні.

Очікування фальсифікацій – звичне явище

Керівник соціологічної компанії Research&Branding Group Євген Копатько вважає, що рівень очікувань фальсифікацій залишається незмінним, а значення цього фактору перебільшене.

«Завжди люди говорять, що вибори будуть сфальсифіковані. Це настільки очевидно, що, я гадаю, це маніпуляція даними. Після 2006-го, 2007-го, я не беру 2004 рік до уваги, говорилося дуже багато, але зрештою усі визнали вибори 2006, 2007, 2008 та 2010 років, хоч розмов про фальсифікації з одного та іншого боку була просто величезна кількість. Більшим було очікування того, що це відбудеться, ніж це сталося насправді», – наголосив Копатько.

Влада має повернути довіру виборців

Олександр Черненко
Голова Комітету виборців України (КВУ) Олександр Черненко каже, що очікування виборців щодо фальсифікацій та рівень довіри населення до влади є взаємопов’язаними факторами.

«Ріст кількості людей, які очікують значних фальсифікацій, свідчить, що це не просто так, це не звідкись ця цифра взялась. Очевидно, люди вже десь на своєму досвіді відчули за останні півроку, чи пам’ятають, можливо, з попередніх виборів. І ця тенденція небезпечна. Завдання для чинної влади – цей стереотип якось ламати, щоб люди не сумнівалися. Якщо вони це зможуть зробити», – зауважив голова КВУ.

Попри скептичне ставлення більшості українців до виборчого процесу, за словами соціолога Олексія Антиповича, у голосуванні 31 жовтня візьме участь близько 60% виборців.Та рівень явки, за підрахунками соціолога Євгена Копатька, не перевищуватиме 50%.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG