Доступність посилання

ТОП новини

Європейці протестують проти скорочення соціальних програм


Європейці протестують, Брюсель, Бельгія, 29 вересня 2010 року
Європейці протестують, Брюсель, Бельгія, 29 вересня 2010 року

Прага – Десятки тисяч європейців у середу взяли участь в акціях протесту проти скорочення соціальних програм. Акції відбулися у різних європейських містах, від Брюсселя і Мадрида до Варшави і Риги. Профспілки наголошують, що економія не повинна відбуватися коштом найбідніших. Тим часом Європейська комісія радить суворіше карати ті держави, які забувають про бюджетну дисципліну.

Тисячі людей прийшли до штаб-квартири європейських установ у Брюсселі з плакатами «Ні економії», «Пріоритет робочим місцям і зростанню». Ходу очолила група осіб у чорних масках і костюмах, символізуючи похорон Європи. У спільній акції взяли участь 50 профспілок, які представляють різні країни – від німецьких шахтарів до польських суднобудівників. Вони проти того, щоб фінансова криза породжувала кризу соціальну. Про це говорить організатор акції, лідер Європейського конгресу профспілок Джон Монкс.

«Трохи розслабтеся, особливо у сильніших економіках. Наше послання сьогодні про це, а також про те, щоб банки більше ніколи не могли зробити з нами те, що вони зробили. Вони нас надурили, а тепер ми за них оплачуємо рахунки», – заявив профспілковий лідер в інтерв’ю агенції «Ройтерз».
Брюсель, Бельгія, 29 вересня 2010 року

Тим часом в Іспанії влаштували загальнонаціональний страйк – вперше за останні вісім років. Скасовано більше ніж половину авіарейсів, зупинилися автомобільні фабрики та металургійні заводи. Однак більшість крамниць працювали.

Іспанський прем’єр запевнив парламент, що поважає таке право людей. «Як відомо, я не хочу цього страйку, але я його поважаю, і уряд сьогодні працює над тим, щоб забезпечити право на роботу і право на страйк. Я переконаний у тому, що профспілки та працівники зобов’язані взяти участь у діалозі», – заявив іспанський прем’єр Хосе Луїс Родріґес Сапатеро у Мадриді.

Страйки не зупинять затягування пасків
Мадрид, Іспанія, 29 вересня 2010 року

В Іспанії відбулися сутички між демонстрантами і поліцією, за даними іспанського національного радіо, постраждало 11 осіб. А в Ірландії поліція заарештувала чоловіка, який протаранив вантажівкою ворота парламенту. Поруч була акція проти допомоги банкам із бюджетних фондів.

На тлі протестів проти скорочення соціальних програм Європейська комісія у середу запропонувала нові, суворіші санкції проти держав у єврозоні, які порушують бюджетні норми Євросоюзу. При цьому президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу визнав, що занадто швидке скорочення бюджетних витрат може нашкодити одужанню економіки.
Мадрид, Іспанія, 29 вересня 2010 року

«Ми налаштовані провести цю реформу, але ми також зобов’язані діяти відповідально. Особливо нам треба подбати про забезпечення відповідної послідовності деяких наших реформ, щоб не перешкодити економічному відновленню», – сказав Баррозу.

Європейські керівники пояснюють затягування пасків тим, що треба запобігати борговій кризі, такій, як у Греції. Оглядачі сумніваються в тому, що страйки і мітинги змусять європейські уряди відмовитися від заощаджень, але водночас попереджають, що такі заходи можуть перекреслити політичні перспективи деяких європейських керівників.

За офіційними даними, після минулорічного скорочення цього року економіка об’єднаної Європи має зрости майже на два відсотки. Але при цьому рівень безробіття наближається до 10 відсотків. Ця цифра майже вдвічі вища в Іспанії, Латвії та Естонії.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG