Доступність посилання

ТОП новини

Чи ухвалить світовий капіталізм «податок Робін Гуда»?


Брюссель – Щоб допомогти бідним державам, останнім часом все частіше закликають до введення нового податку на міжнародні банківські операції. Цю ідею, що виникла ще у 1970-х роках, щойно жваво обговорювали у Брюсселі європейські міністри фінансів. Нині про цей так званий «податок Тобіна», або ще «податок Робін Гуда» дискутують і на зустрічі світових лідерів у ООН, присвяченій проблемам бідності. Але, якщо Франція чи Німеччина радо вітають цю ініціативу, то Британія та США до неї ставляться критично. Тож чи реальний «податок Робін Гуда» у світовому масштабі?

Ідею обкладати незначним податком банківські операції на користь бідних запропонував американський економіст, нобелівський лауреат Джеймс Тобін. І хоча це було ще 40 років тому, про «податок Тобіна» заговорили знову, адже через нинішню кризу дискутувати про моральність капіталізму стало своєрідною модою.

«Проблема полягає не лише в тому, що банки виходять із кризи, – пояснює Ніколя Момбріаль із міжнародної благочинної організації «Оксфам-солідарність». – Треба ще й збирати гроші для бідних і аби ця допомога надходила не лише від простих європейських платників податків».

Сама ідея «податку Тобіна» полягає в тому, щоб сплачувати 5 центів для допомоги знедоленим із переказу кожної тисячі доларів. Як підрахували французькі економісти, це допомогло б щороку збирати необхідні 30-40 мільярдів на розвиток тих держав, що потерпають від злиднів.

«5 центів – це майбутнє мільйонів бідних» – французький міністр

Французький міністр закордонних справ Бернар Кушнер
На зустрічі Генеральної асамблеї ООН, присвяченій цим проблемам, деякі європейські лідери закликали до введення такого податку. Французький міністр закордонних справ Бернар Кушнер, виступаючи у Нью-Йорку, наголосив, що і для банків, і для клієнтів ці відрахування будуть «абсолютно непомітними. Подивіться на ці 5 центів, – закликав він, показуючи монету. – Це майбутнє мільйонів тих, що живуть у країнах, які розвиваються».

Важливо, що мова не йде про те, щоб замінити існуючі фонди допомоги, які складаються з внесків багатих, промислово розвинутих країн, каже бельгійський міністр з питань розвитку, Шарль Мішель. «Це будуть кошти, які покликані посилити допомогу державам, що розвиваються, а не замінити її».

Але попри те, що все це виглядає привабливо, ввести цей податок у всіх країнах світу – справа дуже складна. Насамперед тому, що ідею не підтримують такі держави, як США та Великобританія. Один із британських міністрів навіть заявив, що «цей податок – як міфічна істота: дуже гарний, але його ніхто ніколи не побачить».

Прихильників у «податку Тобіна» більшає

Тим часом, армія прихильників податку, якому вже знайшли іншу поетичну назву – «світовий внесок солідарності» – зростає. Десять держав, включно з Німеччиною, Францією та Японією, виступають «за». Ще 60 країн проявляють зацікавленість. Але для успіху потрібна участь усіх без винятку. Інакше банки «втікатимуть» туди, де оподаткування менше.

Подібна спроба збору грошей для бідних вже існує. Йдеться про податок із авіаквитків: 1 євро – на внутрішніх рейсах і 4 – на міжнародних. Проте у цій програмі також беруть участь лише близько 15 країн. Водночас, це допомагає збирати кошти для лікування майже півмільйона дітей хворих СНІДом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG