Доступність посилання

ТОП новини

Європейські банки проходять іспит на витривалість і довіру


Брюссель – Банківська сфера Європи, затамувавши подих, чекає на оприлюднення результатів стрес-тесту. Цей своєрідний екзамен на витривалість проходять близько сотні найбільших європейських банків. Він має показати, чи вони достатньо озброєні на випадок нового ринкового шоку чи кризи.

Багатьох деталей цих тестувань ні у Брюсселі, ні в Лондоні, де міститься установа з нагляду за банками, не оголошували. Проте відомо, що 91 банк із різних країн Євросоюзу постав перед двома сценаріями: пройшов або провалився.

Загальна ідея тестів, які проводить Європейський комітет із банківського нагляду, – виміряти здатність фінансових закладів протистояти можливим потужним економічним спадам. Мета – продемонструвати, що ці установи міцні й надійні, щоб відновити довіру до них.

«Ми отримаємо більше прозорості, а це понизить напруженість на міжбанківському ринку та встановить більше довіри, – пояснює Фредерік Іфрінкс, відповідальний за аналіз європейських ринків брюссельської брокерської контори «Лелюкс». – Насамперед, це відновить довіру в очах людей, але також між самими банками. Зрештою, це ще й полегшить місію Європейського центрального банку в його програмі скупівлі акцій та наданні фінансової допомоги проблемним банкам».

Дозвіл на «лікування хворих банків» дає Єврокомісія

Останнім часом деякі банки Європейського Союзу справді мали сумніви щодо фінансового здоров’я своїх колег і тому не позичали їм грошей. Це примушувало останніх звертатися за кредитом до центрального банку ЄС.

З огляду на деякі политичні заяви останніх днів та інформації, що просочилася до європейської преси, відомо, що загалом великі банки пройшли тест успішно. Водночас є й декілька невеликих фінансових установ, зокрема, з Іспанії, Португалії та Німеччини, які, вочевидь, не пройшли цього своєрідного екзамена. За даними компанії Goldman Sachs, негативну оцінку мають отримати близько десятка банків.

Врешті-решт, нинішні результати – це тільки загальна картина міцності європейської банківської системи. Детальніші підсумки оприлюднять лише через два тижні. Зрозуміло, що, з огляду на це, пізніше слід чекати нових приємних або не дуже приємних «сюрпризів».

У будь-якому разі всю цю інформацію ретельно опрацюють фахівці Європейської Комісії. Відтак ця установа втручатиметься у роботу системи фінансів, але не для того, щоб самій рятувати слабкі банки. Як передбачається, Комісія тоді зможе дозволити або заборонити країнам-членам ЄС скористатися, так би мовити, «державним гаманцем», щоб посилити витривалість своїх «хворих банків».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG