Доступність посилання

ТОП новини

США: рівень бідності зростає


На біржі праці в Нью-Йорку...
На біржі праці в Нью-Йорку...

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах, як показує щойно опублікований урядовий статистичний звіт, рівень бідності торік був найвищим за останні 15 років. До того ж, згідно з соціологічними дослідженнями, рівень бідності продовжує зростати й нині. Як наголосила в радіоінтерв’ю Джейн Роуз, соціолог Висконсінського університету, «насправді, рівень бідності зростав щороку упродовж останніх чотирьох років». Що на практиці означає бути бідним в Америці?

Насамперед варто нагадати, що Америка нині переживає період глибокої рецесії, економічної кризи, найгіршої від часу Великої депресії 30-их років минулого століття.

Рівень безробіття наближається до 10 відсотків і це дається взнаки на житті мільйонів людей, особливо тих, хто не має вищої освіти або усталеної професії.

Відповідно зростає рівень бідності. Статистично бідність охоплює понад 14 відсотків населення, тобто кожен сьомий американць вважається бідним.

Цікава статистична розбивка по групах населення. Серед білих - 9,4 відсотка бідних. Серед азійських виходців - 12,5. Бідних з-поміж іспаномовних – 25,3 відсотка.

Найбільше бідних серед чорношкірих – майже 26 відсотків. За нормами минулого року, якщо родина з чотирьох осіб заробляє 22 050 доларів на рік (тобто 1837 доларів на місяць), то її офіційно вважають бідною родиною.

Якщо ж це дорослий одинак, то його заробіток має становити не більше, ніж 905 доларів на місяць або 10 830 на рік. Ось приклад такого одинака, жителя Чікаго Джеймса Дейвіса. Йому 22 роки. Він працював вантажником у фірмі FedEx, але його скоротили торік у лютому. Не було чим платити за помешкання, тож Джеймс зі своєю 2-річною дочкою змушений був оселитися у материній хаті.

Допомога бідним

Виводячи статистику бідності, беруть до уваги квартирну платню, витрати на харчування, одяг, утримання авта, бензин тощо. Люди з низькими статками отримують допомогу у вигляді продовольчих купонів на 200 й більше доларів місячно. Діти у бідних родинах забезпечуються, крім усього іншого, безкоштовною медициною.

Допомагає й суспільство. У нашому супекрмаркеті «Stop-and-Shop» біля виходу стоїть велика пластмасова діжка з написом Food Bank (Харчовий банк). Відвідувачі кидають туди хто банку супу, хто м’ясні консерви, хто пакунок з апельсинами тощо.

Як правило, такі діжки у супермаркетах з’являються під Різдво, але нині скрутний час для багатьох. А надворі, поруч із паркінгом для автівок, стоять великі металеві скрині – від Армії Спасіння. До цієї скрині люди кидають одяг, взуття, іграшки. Так американці намагаються дати собі раду з бідністю ближнього свого.

Тим часом, у штаб-кватирі ООН Генеральна Асамблея обговорює боротьбу з бідністю у світовому обсязі.

«Я закликаю учасників мислити великими масштабами, простежити зв’язок між бідністю, енергопостачанням, продовольством, змінами довкілля й клімату. Я закликаю створити сміливий, але практичний план дальшого розвитку...», – заявив Пан Ґі Мун, Генеральний секретар ООН.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG