Доступність посилання

ТОП новини

Інвестсаміт у Донецьку відкрився розмовою про корупцію


Інвестсаміт у Донецьку
Інвестсаміт у Донецьку

Донецьк – «Бізнес на бюджеті» іде в минуле – це сьогоднішня цитата Президента Віктора Януковича з виступу на Третьому Міжнародному інвестиційному саміті в Донецьку. Цього року тема саміту – можливості партнерства влади і бізнесу. Інвестори і гості з 13 країн світу не вірять у таке партнерство з Україною доти, доки держава не подолає свою найбільшу ваду – корупцію. На дорікання Президент відповів обіцянкою якнайшвидше доопрацювати і ухвалити антикорупційні закони.

У міжнародному саміті в Донецьку, який проходить під назвою «Державно-приватне партнерство у контексті нової економічної політики України», беруть участь понад 1000 гостей із 13 країн світу, які придивляються до України загалом і Донецької області зокрема з позицій можливості інвестування. Організатори саміту, донецька влада, під «новою економічною політикою» розуміють політику правлячої Партії регіонів, а також Президента Віктора Януковича, якого – як почесного гостя – і запросили в Донецьк. Сьогодні завершилась перша сесія саміту, на якій перерахували досягнення влади.

Втім, послухавши донецьких чиновників, дехто із зарубіжних гостей зробив протилежні висновки. Почесна гостя форуму, колишній прем’єр-міністр Канади Кім Кембелл звернула увагу українців на неможливість партнерства бізнесу і влади до тих пір, поки в державі не буде хоча б частково подолана корупція. Місцеві ж чиновники, на думку пані Кемпбелл, в цьому поки що не зацікавлені.

«Я добре знаю вашу країну, і я бачу, яких змін вона потребує, втім ці зміни даються нелегко. Часто-густо корупція – це наслідок бездіяльності. Але вимога до влади – це бути діяльними і у той же час прозорими. І створити таку систему, в якій людям, які хочуть робити бізнес, це вдаватиметься. Ви повинні створити культуру, яка не буде підтримувати корупцію», – пояснювала Кім Кемпбелл.

Президент обіцяв знизити «побори»

Віктор Янукович
Згадка про корупцію лунала ще від працівників транснаціональних компаній, таких як Ernst and Young і Morgan Stanly. Зокрема, західні експерти в Україні стикнулись із заплутаними та суперечливими законами під час підготовки до Євро-2012. Відповідаючи інвесторам, Віктор Янукович пояснив корупційні перешкоди «звичками» українських чиновників.

«Я розумію, що ті звички, які роками панують у нашому чиновницькому світі – це робити бізнес на бюджеті – це все іде у минуле. І побори, які були, – так само, треба планувати, щоб їх було менше і менше. І в нас місця для корупції в Україні поменшає. Ми докладатимемо до цього усіх зусиль», – сказав Віктор Янукович.

Найближчим часом Президент обіцяв розглянути і ухвалити пакет антикорупційних законів. Втім, присутні на саміті представники опозиції розкритикували главу держави за обіцянки, не підкріплені реальними діями.

«Це все тільки слова, що говорив Янукович, і абсолютно ніякого підходу. Якщо говорити одним словом, корупція – це система стосунків. Щоб зруйнувати систему, треба протиставити їй іншу систему. Таку іншу систему чільна влада створювати не збирається», – прокоментував ситуацію кандидат на посаду донецького міського голови від ВО «Батьківщина» Сергій Анікушин.

Від українських учасників форуму в бік Януковича та інших можновладців під час першої сесії лунали лише схвальні доповіді. Тому представники БЮТ, яких витіснили з майже усіх головних виборчих комісій у Донецькій області, називають цей саміт «стовідсотково» політичним заходом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG