Доступність посилання

ТОП новини

Настане день, коли європейці проситимуть Україну вступити до ЄС – екс-президент Польщі


Процеси, які проходять в Україні, Європі та Росії – це частина процесу глобалізації. І тому перспективи України нерозривно пов'язані з глобальними викликами і можливостями, які відкриває перед нами сучасний світ.

Про це сказав голова правління YES, колишній президент Польщі Олександр Кваснєвський, завершуючи VII щорічний форум Ялтинської європейської стратегії, повідомила прес-служба Фонду Пінчука.

«Вам потрібно зрозуміти, яку роль ви хочете відігравати в цьому глобалізованому, багатосторонньому світі. Це має змінити ваш підхід, ваш погляд на речі. Глобалізація – це процес, який ми не можемо зупинити. Ми нерозривно пов'язані з ним», – наголосив голова правління YES.

За його словами, вибір між Сходом і Заходом для України не такий вже важливий. «Кожен український президент має знайти баланс між Росією та ЄС. Складність в іншому – яким повинен бути цей баланс, як його визначити, як описати», – зауважив Кваснєвський.

Він закликав Україну і українців повірити у свої сили і не відмовлятися від європерспектив, тому що євроінтеграція України – це об'єктивна вимога часу. «Українці мають вірити у свою власну силу, своє майбутнє. Тому що у вас є потенціал. Ми можемо довго обговорювати, чи потрібна нам в ЄС Туреччина. Але в один прекрасний момент ми будемо просити турків вступити в Євросоюз. Так ось, настане і той день, коли ми будемо просити вас, українців, вступити до ЄС. Тому що ви нам потрібні», – зазначив колишній президент Польщі.

Водночас, це не скасовує необхідності реформ, які повинна здійснити Україна. «Роботи у нас дуже багато. Треба вирішувати проблеми і виконувати зобов'язання, – наголосив Олександр Кваснєвський. – Що дуже важливо – ви маєте створити громадянське суспільство. Вам необхідна активність народу, вам необхідний розумний виборець, розумний електорат, який контролює роботу системи і голосує усвідомлено».
XS
SM
MD
LG