Доступність посилання

ТОП новини

Британський науковець отримав Нобелівську премію за досягнення в галузі штучного запліднення


Британський учений Роберт Едвардз
Британський учений Роберт Едвардз

Лондон – Сьогодні Нобелівський комітет присудив цьогорічну Нобелівську премію в галузі медицини та фізіології – першу із шести найпрестижніших у світі нагород. Переможців буде оголошено на цьому і наступному тижнях. Британський учений Роберт Едвардз переміг за розвиток такої ділянки медицини, як штучне запліднення, або ж вітрофертилізація.

Роберт Едвардз одержав премію Нобеля за розвиток методу вітрофертилізації, тобто запліднення у лабораторних умовах, що допомогло мільйонам неплідних людей мати дітей.

Професор-емерит Кембриджського університету Роберт Едвардз понад 20 років працював над проблемою штучного запліднення. 1968 року йому вдалося вперше запліднити яйцеклітину поза тілом людини. Відтак він співпрацював із гінекологом Патриком Стептоу для завершення розробки методу штучного запліднення. Перша дитина «із пробірки» – дівчинка Луїз Джой Браун народилася 25 липня 1978 року.

За роки досліджень Едвардз та його колеги регулярно наражалися на критику урядів, представників церков та інших скептиків.

Пояснюючи важливість винаходу Едвардза, секретар Нобелівського комітету Йоран Ганссон наголосив, що мільйони сімей мають дітей завдяки вітрофертилізації. «Із 1978 року все більше дітей, нині приблизно 4 мільйони, народилися завдяки штучному заплідненню», – зазначив Ганссон.

85-річний Едвардз нині має слабке здоров’я. Нобелівський комітет повідомив, що зв’язався з його дружиною, яка запевнила, що професор буде дуже задоволений. Його колега Стептоу помер 1988 року.

Преса знала ім’я переможця

Нобелівський комітет ніколи не оприлюднює імена кандидатів на премію, і це створює напружену атмосферу спекуляцій у ЗМІ напередодні оголошення переможців. Але фахівцям іноді вдається передбачити, хто саме одержить нагороду. Сьогодні ж за кілька годин до офіційного повідомлення шведський щоденник Svenska Dagbladet, посилаючися на свої поінформовані джерела, повідомила, що Едвардз є фаворитом. Один із членів комітету сказав журналістам, що був прикро вражений, коли дізнався, що інформація потрапила до мас-медіа.

Цю надзвичайно престижну премію заснував шведський промисловець Альфред Нобель, і вперше її було вручено 1901 року. Комітет із 50 членів визначає переможця більшістю голосів.

До наступного понеділка будуть оголошені лауреати також у галузях фізики, хімії, літератури, економіки та миру. Вони одержать нагороду в 10 мільйонів шведських крон (це майже півтора мільйона доларів).

Серед відомих володарів премії – Альберт Ейнштейн, Мартин Лютер Кінґ, президент США Барак Обама, колишній британський прем’єр Вінстон Черчилль, колишній президент СРСР Михайло Горбачов. Але часто переможці не відомі широкому загалу, поки не потрапляють завдяки Нобелівській премії у центр всесвітньої уваги.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG