Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Янукович: Олігархи, готуйтеся! (європейська преса)


Прага – Чимало експертів, як на Заході, так і в колишніх радянських республіках, вважають, що рішення Конституційного Суду України щодо скасування політреформи 2004 року є не лише «неоднозначним» і «досить дивним», але й «небезпечним порушенням верховенства права». Більше того, деякі експерти вже попереджають, що тепер «по-путінськи» сильний Президент Янукович візьметься за українських олігархів, на кшталт того, як колишній президент Росії здійснив кілька показових процесів над російськими багатіями. Європейські газети також із тривогою інформують про посилення цензури в Україні і про ймовірні труднощі на переговорах Євросоюзу і Києва щодо нових угод між ЄС та Україною, які розпочнуться в понеділок.

Брюссельське видання EUObserver цитує українського посла в ЄС Костянтина Єлисєєва, який не лише намагається заспокоїти європейських дипломатів з приводу гострих ялтинських висловлювань Президента Януковича на адресу Брюсселя, а й намагається захищати рішення Конституційного Суду України від 1 жовтня, яким посилено позицію глави держави й послаблено роль Верховної Ради України. Єлисєєв аргументує це рішення також і тим, що політична реформа 2004-2005 років гальмувала можливості реформ.«Тому ми де-факто і де-юре перейшли від парламентсько-президентської системи до президентсько-парламентської. У Франції також діє президентська система правління»,– наголосив Єлисєєв. Посол також запевнив європейських чільників, що, незважаючи на критику Брюсселя з боку Президента України на Ялтинській міжнародній конференції, це варто розглядати, як частину переговорів і не «перерву у процесі». Єлисєєв також звернув увагу на те, як конкретний сигнал ЄС країнам Західних Балкан щодо їхнього вступу до спільноти став «величезним стимулом для демократичних і соціально-економічних перетворень», чого, на його думку, не вистачає Україні, бо без чіткого сигналу Києву з боку Брюсселя щодо перспективи вступу України тут немає такої активної налаштованості на «вартісні реформи». Також зазначено, що старт нового раунду переговорів між ЄС та Києвом наступного понеділка обіцяє продуктивний діалог із приводу укладення Угоди про зону вільної торгівлі. На початку ж листопада до Києва приїде верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон, щоб готувати саміт сторін на найвищому рівні, запланований на 22 листопада. EUObserver також наголошує, що слова глави європейської дипломатії на початку минулого тижня в США – «Україна не дуже-то й бачить своє майбутнє в ЄС» – були трактовані в Києві як виключення Брюсселем перспективи членства України в спільноті, але офіс пані Аштон запевнив київську владу, що цей вислів був «неправильно розтлумачений».

Московська «Нєзавісімая газета» попереджає, що Віктор Янукович, починаючи з рішення Конституційного Суду від 1 жовтня, «задіяв російський сценарій» щоб не лише продовжити свою владу, а й зміцнити її шляхом посилення тиску на бізнес, на олігархів, які й привели його до влади. Газета наводить думки експертів про те, що рішення Конституційного Суду є «порушенням верховенства права», що «судді є просто «професійні невігласи», і це обов’язково призведе до погіршення ситуації в державі та «дистанціювання Президента від олігархів..., посилення його бажання вибудувати вертикаль влади «по Путіну», що не виключає досить швидкого проведення в Києві пари показових процесів над тими ж олігархами».

Польська «Жечпосполіта» інформує, що «українці відчули посилення цензури ЗМІ» і посилається на результати соціологічного опитування в Україні – понад 40 респондентів вважають «реальною наростання загрози свободі слова з боку влади Президента Януковича». «Жечпосполіта» цитує речника української соціологічної групи «Рейтинґ», який зазначає, що після минулого опитування у квітні реальні побоювання наростання цензури в ЗМІ виросли удвічі. Соціологи наголошують, що особливо відчутне наростання цензури на телеканалах, у газетах і на радіо. Інтернет, як зауважує речник «Рейтниґу» польській газеті, не є таким популярними серед українців, як уже згадані ЗМІ. «Жечпосполіта» також інформує сьогодні, що українська опозиція об’єдналася з вимогами до влади про проведення, у зв’язку з рішенням Конституційного Суду від 1 жовтня, дострокових президентських і парламентських виборів в Україні. Представники найбільших опозиційних 19 партій і об’єднань, що підписали спільну заяву, вважають, що такі вибори необхідні, бо «нині чинний Президент і парламент обиралися на підставі іншої Конституції, на інші терміни і з іншими повноваженнями».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG