Доступність посилання

ТОП новини

КСУ скасував політреформу-2004, опозиція заявила про державний переворот


Суддя Конституційного Суду України Анатолій Головін під час засідання КСУ, 1 жовтня 2010 року
Суддя Конституційного Суду України Анатолій Головін під час засідання КСУ, 1 жовтня 2010 року

Київ – Конституційний Суд України скасував політичну реформу 2004 року. Опозиція заявила про конституційний переворот та про вимогу щодо оголошення дострокових виборів Президента і Верховної Ради. Утім, представники владного режиму запевняють, що органи державної влади сформовані і призначені згідно з вимогами Конституції зразка 2004 року, залишаються легітимними до раніше визначеного терміну.

Рішення Конституційного Суду щодо скасування політичної реформи 2004 року оголосив у п’ятницю його голова Анатолій Головін. «Конституційний Суд України вирішив: визнати таким, що не відповідає Конституції України Закон України про внесення змін до Конституції України від 8 грудня 2004 року №2222-IV, у зв’язку з порушенням конституційної процедури його розгляду та прийняття», – відзначив він.

Лавринович: Відновлено Конституцію 1996 року

x
Лавринович: Відновлено Конституцію 1996 року
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Рішенням Конституційного Суду України також відновлено чинність попереднього варіанту Основного закону, повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович. «Із сьогоднішнього дня в Україні відновлена чинність конституції Україні в редакції 8 червня 1996 року», – наголосив він.

Відтак, Україна з парламентсько-президентської республіки перетворилася знову на президентсько-парламентську. Глава держави відтепер має повноваження щодо визначення кандидатури Прем’єр-міністра та, відповідно, важелі впливу на формування складу Кабінету Міністрів. Також Президенту повернене право врегулювання своїми указами питань стосовно яких відсутні закони. А парламент звільнений від обов’язку щодо формування коаліції, та висунення кандидатури глави уряду від її імені.

Стався державний переворот – опозиція

Юлія Тимошенко
Повернення до державного устрою п’ятирічної давнини – це остаточна руйнація демократії в країні, заявила лідер опозиції Юлія Тимошенко.

«Цей день, 1 жовтня 2010 року, увійде в історію України як день убивства демократії, як день встановлення диктатури, як день українського ГКЧП. Голова Конституційного Суду – український Янаєв, із тремтячими руками вчинив беззаконня, простим рішення суду оголосив встановлення замість існуючої в країні Конституції, принципово іншої», – наголосила вона.

Лише Верховна Рада, згідно з Конституцією як 1996 року, так і 2004-го, має право вносити зміни до Основного закону, наголосив прем’єр-міністр опозиційного уряду, народний депутат від БЮТ Сергій Соболєв.

«В країні стався державний переворот – порушена Конституція, Основний закон країни. Розділ про внесення змін до Конституції ніхто не змінював. Він передбачає, що виключно парламент має право змінювати Конституцію. На жаль, «макеєвський конституційний суд» зробив усе можливе, щоб зачитати рішення, яке писалося в кабінеті на Банковій. Фактично з цієї хвилини країна живе в умовах неконституційного ладу, єдиний вихід з цієї ситуації – це дострокові вибори і Президента, і парламенту», – заявив опозиціонер.

Дострокових виборів не буде – Лавринович

Олександр Лавринович
Утім, міністр юстиції Олександр Лавринович заявив, що дострокових виборів не буде, оскільки зміна повноважень органів державної влади та посадових осіб не є для цього підставою.

«Це рішення жодним чином не змінює статус і легітимність чинних органів і посадових осіб державної влади, – каже він. – Тобто, всі, хто обрані на відповідний термін, працюють той термін, на який їх обирали. Хто призначений відповідно до законів і Конституції на певний термін, він так і працює цей термін. Це є приписи, як законів України, так це є і правові принципи юриспруденції».

Крім того, Олександр Лавринович назвав неактуальною ініціативу голови Верховної Ради Володимира Литвина щодо створення конституційної комісії для вирішення проблемних питань, що виникли через скасування політреформи. Тим часом Президент Віктор Янукович заявив про ініціювання політичної реформи шляхом подальшого удосконалення Конституції. На необхідності напрацювання нового Основного закону наполягає і опозиція.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG