Доступність посилання

ТОП новини

«Натиск тиску». Чверть дорослого населення Землі страждає від гіпертонії


Кожен третій українець у віці після сорока років є гіпертоніком. Про це повідомили Радіо Свобода в Інституті кардіології імені Стражеска. Гіпертонія, тобто підвищення артеріального тиску, може бути як окремою недугою, так і симптомом інших хронічних хвороб (вона може спостерігатися у разі хвороб нирок, ендокринних органів, деяких серцевих вад, атеросклерозу, органічних уражень центральної нервової системи).

За світовими стандартами, нормальним є тиск до 130/85 або нижчий.
І якщо не лікуватися, підвищений артеріальний тиск може призвести до інфаркту чи інсульту.

Тиск 140 на 90? Зверніться до лікаря!


Якщо сорокарічна людина не хворіє, вона має гарні шанси дожити до вісімдесяти років і більше. Якщо ж у неї артеріальний тиск 150 на 100 (що ненабагато перевищує норму 120 на 80), тривалість життя в середньому скоротиться на 16 років, зазначають медики. Гіпертонія шкодить судинам і зрештою це може призвести до інфарктів та інсультів.

Хоча для виявлення гіпертонії не треба дорогих та ультрасучасних обстежень (потрібен лише тонометр), значна частина хворих не здогадуються про цей діагноз, пов’язуючи його симптоми, наприклад, із перевтомою, говорить кардіолог, професор Тарас Чабан. «Симптомами можуть бути: головні болі, головокружіння, серцебиття, болі в ділянці серця. Ці болі можуть мати характер ниючий, так звані кардіалгії, але якщо характер болю стискаючий, виникає при фізичному навантаженні, то це вже може свідчити про стенокардію і про можливу ішемічну хворобу серця. Це дуже небезпечно і якщо вчасно не звернутися до лікарів, можна отримати інфаркт».
Незважаючи на такі ознаки недуги, все ж у більшості людей початковий період гіпертонічної хвороби, коли можна застосувати немедикаментозні методи лікування, проходить досить непомітно, зауважує кардіолог. Тому медики наголошують: якщо у вас тиск 140 на 90, обов’язково зверніться до лікаря.

Тихий убивця

Валентині 35, і підвищений тиск у неї вже декілька років. Спочатку вона почала харчуватися за спеціальною дієтою для гіпертоніків, практично перестала вживати сіль. Однак ефекту не було. Звернувшись до лікарів, Валентина зрозуміла, що їй потрібно контролювати свій тиск різними медикаментами. «Коли я почала приймати препарати, контролювати свій тиск, мені стало краще. Але побороти свою велику вагу й поміняти спосіб життя мені не вдається», - розповідає жінка.

Якщо людина страждає на гіпертонію не один рік, зовсім вилікуватися неможливо. Але коли хворий не ігнорує настанови лікаря, стежить за собою, вживає, як належить, ліки - розвиток недуги гальмується, її наслідки зводяться нанівець. І навпаки, якщо людина лінується міряти тиск, не дбає про себе, вона може навіть не помітити, що хвороба зайшла дуже далеко, зауважує кардіолог, професор Тарас Чабан. «Деякі люди можуть звернути увагу лише на те що у них втома після роботи або, скажімо, важка голова зранку. Вони це пов’язують із перевантаженнями на роботі. І не міряють свій артеріальний тиск. Гіпертонію іноді називають «тихим убивцею». Чому? Тому що в більшості людей, майже у 80-ти відсотків, вона може мати безсимптомний перебіг. До мене звертаються люди, у яких першим видимим симптомом артеріальної гіпертонії є сліпота. Звернулася жіночка 68 років, у неї тиск 220 на 120… Вона його не відчувала, поки не почалися проблеми з очима. А якби вона раніше звернулася, то до такого б не дійшло».

Тож прилад для вимірювання тиску, тонометр, має бути в кожному домі. А тим більше там, де живуть гіпертоніки. Тонометри бувають механічні, коштують вони від 100 гривень, напівавтоматичні та автоматичні є найбільш дорогими, ціна починається від 350 гривень.

Світова проблема


Гіпертонія – це світова проблема. Вона не залежить від того, в розвинутій країні мешкає людина чи ні, живе у селі чи в місті, має достаток чи животіє у злиднях: 25% дорослого населення планети страждає від підвищеного артеріального тиску.

Інша річ – вік, тут є пряма залежність. До тридцяти років підвищений тиск докучає у середньому кожному десятому, а потім тенденція інша, пояснює заступник директора Інституту кардіології імені Стражеска, професор Михайло Лутай. «У принципі це 30-40 відсотків людей середнього віку. А до 35-ти років – набагато менший відсоток захворюваності. Водночас це пов’язано зі способом життя – малорухомістю, ожирінням, переїданням, відсутністю фізичних навантажень, стресами. Але не тільки з цим». Також медики кажуть, що близько третини випадків гіпертонії спричинені спадковістю. Щодо харчування – проблеми може викликати не лише переїдання, а й, зокрема, надмір солі. Також для гіпертоніків дуже важливим є питання, яка погода. Різкі її зміни впливають на артеріальний тиск. Найгірші місяці для гіпертоніків – лютий, березень і листопад.

«Чарівна скринька»

У хворого все необхідне має бути під рукою, оскільки найбільшим ворогом підчас гіпертонічної кризи є страх, тривога і паніка. Коли людині різко стає зле – вона має знати, де всі необхідні їй речі, радить лікар-терапевт Рита Гофман. «Для людей із підвищеним тиском характерна тривожність і навіть напади паніки. Перше, що треба зробити, якщо різко піднявся тиск, це взяти себе в руки, сісти і постаратися розслабитися, заспокоїтися. У сім’ї, де є гіпертонік, повинна бути така собі «чарівна скринька», де будуть засоби першої допомоги, такі як перцевий пластир для потилиці, заспокійливі крапельки. А також ліки, які порадив лікар, – вони можуть знизити тиск, але не занадто різко».

Але краще гіпертонію не лікувати, а запобігати їй. І для цього варто більше рухатися, правильно харчуватися, берегти свої нерви, обстежуватися у лікарів…Зрештою, всі ці поради відомі кожному і стосуються вони не лише запобігання гіпертонії. Але дослухаються до них далеко не всі. На цьому наголошує лікар-терапевт Рита Гофман: «Якщо людина відчуває себе як цінність, яка потребує захисту, вона має щось робити сама. Ставлення у нашого пострадянського населення залишається справді радянським. Людина приходить до лікарні, щоб її полікували, покладаючи всю відповідальність на медиків. А для того, щоб бути здоровим, треба щось робити самостійно».

Наслідками нелікування гіпертонії може бути інфаркт та інсульт – 50% раптово померлих від інсультів не знали про те, що вони мали підвищений артеріальний тиск. Тому в Києві та інших українських містах час від часу проходять акції «Поміряй свій тиск», коли люди можуть безкоштовно перевірити тиск і отримати коротку консультацію, пораду від фахівця.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG