Доступність посилання

ТОП новини

Двоє науковців, народжених у Росії, отримали премію Нобеля в галузі фізики


Андре Ґейм (ліворуч) та Константин Новосьолов, Манчестер, 5 жовтня 2010 року
Андре Ґейм (ліворуч) та Константин Новосьолов, Манчестер, 5 жовтня 2010 року

Лондон – Нобелівський комітет присудив премію в галузі фізики двом народженим у Росії науковцям Андре Ґейму та Константину Новосьолову. Це друга із шести нобелівських премій цього року.

Оголошуючи сьогодні імена володарів премії, Нобелівський комітет зазначив, що прорив Ґейма та Новосьолова в експериментах із матеріалом графіном може знайти широке застосування у комп’ютерах та прикладній електроніці.

Графін – це форма вуглецю, що є особливо прозорою, а водночас настільки густою, що навіть найменший атом газу не може пройти крізь нього. Нобелівський комітет сказав, що властивості графіна роблять його придатним для виробництва прозорих екранів, що задіюються дотиком, світлових панелей тощо. Застосування графіну має вилитися у створення ефективніших комп’ютерів.

Голова Нобелівського комітету з фізики Інґемар Ліндстрем віддав належне вченим за як науковий, так і комерційний аспекти їхніх дослідів. «Для мене це прорив у науці, фізиці – бути спроможним ізолювати справжній двовимірний кристаліновий матеріал, найтонший матеріал на Землі. А по-друге, є достатній потенціал для застосування графіну на цій ранній стадії, що переконує мене щодо багатьох його комерційних використань у майбутньому».

Андре Ґейм є громадянином Голландії, а Новосьолов має подвійне британсько-російське громадянство. Обидва працюють у Манчестерському університеті на півночі Англії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG