Доступність посилання

ТОП новини

Китайський дисидент – лауреат Нобелівської премії миру


Лю Сяобо
Лю Сяобо

Прага – «Норвезький Нобелівський комітет вирішив присудити премію миру цього року Лю Сяобо за його довгу і ненасильницьку боротьбу за основні права людини в Китаї», – такими словами в п’ятницю президент Нобелівського комітету Торбйорн Яґланд оголосив у столиці Норвегії ім’я нового лауреата, довкола якого велося багато дискусій.

Незважаючи на гостру критику з боку Пекіна, цьогорічну Нобелівську премію миру 2010 отримує китайський дисидент, якого знають як гострого критика пекінського керівництва.

Китай раніше закликав Нобелівський комітет не присуджувати премію ув’язненому дисидентові Лю Сяобо. Суд у Пекіні у грудні 2009 року засудив цього 54-річного політичного активіста до 11 років тюрми за звинуваченням в антидержавній діяльності.

«Більше 20 років поспіль Лю Сяобо домагається дотримання базових прав людини в Китаї. У 1989 році він брав участь у протестах на площі Тяньаньмень. Він був провідним автором «Хартії-2008» – маніфесту, опублікованого в день 60-річчя з дня підписання Загальної декларації прав людини», – зазначив Торбйорн Яґланд, президент Нобелівського комітету, який також зауважив, що «комітет уже давно вважає, що існує тісний зв’язок між правами людини і миром».

Серед претендентів на цьогорічну премію миру були також колишній канцлер Німеччини Гельмут Коль – за внесок у процес об’єднання Німеччини, голова російського комітету «Громадське сприяння» Світлана Ганнушкіна, активістка руху за права жінок в Афганістані Сіма Самар.

Минулого року лауреатом Нобелівської премії миру був президент США Барак Обама. Американського лідера відзначили за «його надзвичайні спроби посилити міжнародну дипломатію та співпрацю між народами».
Демонстранти вимагають звітьнення китайського дисидента, 8 жовтня 2010 року

Китай закликають звільнити з ув’язнення Сяобо

Минулорічний лауреат Барак Обама привітав присудження Нобелівської премії миру за 2010 рік китайському дисиденту Лю Сяобо і закликав владу КНР звільнити його з в’язниці.

Із такими ж закликами виступили також лідери Євросоюзу, Німеччина, Франція, Велика Британія та низка інших країн, а також міжнародні правозахисні організації.

Вітали рішення Норвезького нобелівського комітету тибетський духовний лідер Далай-лама і колишній президент Чехії Вацлав Гавел.

Натомість влада Китаю заявила, що Нобелівський комітет «порушив принципи» премії. Норвезького посла в Пекіні викликали до МЗС КНР для пояснень, попередивши про можливість погіршення відносин Пекіна та Осло.

Оголошення лауреата Нобелівської премії миру було останнім цього тижня, коли від понеділка до п’ятниці у Норвегії та Швеції називали імена лауреатів у різних царинах.

Церемонія вручення нобелівської премії, за традицією, відбудеться в день смерті її засновника Альфреда Нобеля –10 грудня – одночасно в Стокгольмі та Осло. Поки що не відомо, хто саме приїде за головною Нобелівською нагородою в розмірі 1,5 мільйона доларів у разі, якщо сам Лю Сяобо не зможе цього зробити.
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG