Доступність посилання

ТОП новини

У Прикарпатті про 65-річчя депортації українців із Польщі розповідає виставка


Три обласні суспільно-культурні товариства «Надсяння», «Лемківщина» та «Західна Бойківщина» підготували виставку до 65-ої річниці депортації українців із Польщі, яку сьогодні відкрили в Івано-Франківському обласному краєзнавчому музеї.

За словами керівника товариства «Надсяння» Григорія Керниці, в документах і фотографіях – історія тих, кого примусово вивезли «з малої батьківщину на велику, та при цьому забуто, що чим менша вона – тим дорожча».

На виставці представлені архівні матеріали з історії депортації, фото видатних особистостей Закерзоння, науково-освітня та художня література, давні ужиткові речі і народний одяг, вироби прикладного мистецтва. Здебільшого це речі, які люди вдома зберігають як спогад і реліквію.

Керівник товариства «Лемківщина» Степан Криницький наголошує, що серед документів є проект Закону про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою, однак не можуть «достукатися до парламентарів, аби визнали, що депортація – це один з видів репресій, а то і воєнний злочин, який не має терміну давності».

Його сестра Ірина Криницька-Омельченко, яка є майстринею, лауреатом премії імені Марійки Підгірянки, представила на виставці колекцію ляльок в лемківських строях. Тут же є куточок родини Криницьких з давніми фотографіями.

Дуже багато світлин розповідає про лемківські фестивалі, які проводяться в Польщі та на Тернопільщині.

Керівник товариства «Західна Бойківщина» Дарія Петречко вчора презентувала книгу «Втрачені українські села. Чорна» – теж про події 65-річної давності.

На 23 жовтня в Івано-Франківську заплановані панахида і вечір пам’яті до 65-річчя депортації українців з Польщі.
XS
SM
MD
LG