Доступність посилання

ТОП новини

Сім'ї жертв Смоленської трагедії завершили місію своїх рідних


Смоленськ – У неділю в Росії, у Смоленську та Катині, відбулося вшанування пам'яті жертв аварії літака президента Польщі Леха Качинського, яка сталася 10 квітня 2010 року. До півріччя трагедії родини загиблих організували паломництво на місце падіння літака та до Катинського меморіалу, куди так і не доїхав президент Лех Качинський і ще 95 жертв авіакатастрофи.

«Президент Лех Качинський, Марія Качинська, Ришард Кочоровський...» – Ева Коморовська, вдова заступника міністра оборони Польщі Станіслава Коморовського, зачитала імена усіх 96 жертв катастрофи президентського літака ТУ-154 на місці його падіння півроку тому.

Ева Коморовська є ініціатором паломництва на цю землю представників родин жертв авіакатастрофи, яке зібрало 180 осіб. Патронесами цієї подорожі стали перші леді Польщі та Росії Ганна Коморовська та Світлана Медведєва, які були присутні на жалобних відзначеннях на смоленському аеродромі «Північний» та в Катинському меморіалі.

«Така гарна ініціатива могла повстати тільки у гроні родин, – зауважила Ганна Коморовська. – Родин, які думають і відчувають подібно і визнали, що, незважаючи на біль, готові завершити трагічно перервану подорож».

Світлана Медведєва на траурному мітингу заявила, що в історії відносин Польщі та Росії були непрості сторінки, але обидва народи завжди знаходили шляхи до порозуміння, а остання трагедія під Смоленськом стала загальною для поляків та росіян.

«Біль і скорботу Польщі щиро розділили всі росіяни, – сказала Світлана Медведєва. – У ті важкі часи ми були разом з вами і молилися за загиблих, за те, щоб Господь дав вам сили пережити цю страшну трагедію».

Близькі жертв були раді почути теплі слова росіян і вдоволені тим, як була організована їхня подорож, сказав Павел Дереш, чоловік депутата Сейму Польщі Йоланти Шиманек-Дереш, яка загинула в авіакатастрофі.

«Я переконаний, що завдяки виступу дружини президента Росії польсько-російські відносини напевно вийдуть на правильну дорогу. Що люди, які її почують, зрозуміють, що те, що має нас пов'язувати з Росією, – це дружба, а не ненависть», – зауважив Павел Дереш.

Загиблі від рук НКВС


Сім'ї жертв смоленської трагедії символічно завершили перервану поїздку своїх рідних у Катинь, прибувши на місце загибелі тисяч поляків, закатованих НКВС у 1940 році.

У меморіалі до присутніх звернулася Ізабелла Саріуш-Скомпська, в якої у 1940 році в Катині загинув дід, а в 2010 році в Смоленську – батько.

«Зараз ми є тут, щоб реалізувати їхнє бажання. Вони їхали до Катині, на польське військове кладовище, щоб на 70-ту річницю убивства польських полонених вшанувати тих, хто покоїться в цій землі», – зазначила Саріуш-Скомпська.

Пам'ятника жертвам смоленської авіакатастрофи поки немає. На місці падіння літака стоять хрести і лежить камінь там, де знайшли тіло президента Леха Качинського. Родини загиблих ще не вирішили, яким бути пам'ятнику на цьому місті, а адміністрація Смоленської області хоче до річниці катастрофи поставити тут меморіальну стелу, якщо до цього часу буде завершене слідство.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG