Доступність посилання

ТОП новини

На місці екологічної катастрофи в Угорщині посилюють пошкоджену греблю


Угорщина – На місці екологічного лиха в районі міста Айка терміново укріплюють північну стіну пошкодженої греблі. Угорський уряд оприлюднив програму дій із ліквідації наслідків техногенної катастрофи на північному заході країни. Правоохоронці ймовірно візьмуть під варту керівництво компанії «Угорський алюміній».

У районі поселення Колонтар розпочалися укріплювальні роботи на північному боці пошкодженого сховища з небезпечними відходами. Експерти вважають, що вже неможливо використовувати резервуар на повну його потужність. Зібраний червоний шлам із відпрацьованими лугами зберігатимуть у старому водосховищі тільки дочасно, поки не зведуть надійніший резервуар для відходів алюмінієвого виробництва.

Міністр у справах захисту довкілля Золтан Іллейш розповів про можливі ризики прориву північної стіни греблі. «Якщо ці відходи потечуть у північному напрямку, то швидкість потоку буде невеликою. Все це може прорватися на ділянці 500 метрів або 1 кілометра», – зауважив урядовець.

Винних притягнуть до суворої кримінальної відповідальності

Інженерні роботи почалися саме на цьому відтинку небезпечної ділянки. Нова стіна буде заввишки від чотирьох до шести метрів, а в ширину – 6 метрів і обійдеться підрядним компаніям у півмільйона доларів. Всього ж на місці катастрофи у районі міста Айка наразі задіяно 4 тисячі осіб та 300 одиниць техніки.

Сьогодні на прохання Угорщини приїхала група фахівців, яку відрядив Євросоюз, щоб оцінити ситуацію безпосередньо на місці і надати кваліфіковану допомогу ліквідаторам.

Тимчасом, виступаючи на сьогоднішньому засіданні парламенту, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан звернувся до депутатів із проханням підтримати намагання уряду створити спеціальний наглядовий орган, щоб не допустити в майбутньому подібних техногенних катастроф.

«Шановні парламентарі! Пропозиція нашого уряду національних інтересів полягає в тому, щоб створити нову інституцію, завдання якої зводитимуться до того, щоб підстрахувати країну у надзвичайних ситуаціях», – заявив голова уряду.

За словами Віктора Орбана, лихо, що сталося, має послужити уроком Угорщині в тому, що загальнонаціональні справи не можна віддавати на відкуп приватної сфери. Повідомлення прем’єра про те, що керівництво акціонерного товариства «Угорський алюміній» візьмуть під варту і притягнуть до кримінальної відповідальності через недбальство, парламентарі зустріли гучними оплесками.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG