Доступність посилання

ТОП новини

Іноземні аудитори виявили порушення в роботі уряду Тимошенко


Іноземні юридичні фірми, які проводили аудит роботи попереднього уряду України, заявляють про виявлення нецільового використання Кабінетом Міністрів 200 мільйонів євро від продажу частини встановленої кількості викидів парникових газів згідно з Кіотським протоколом в 2009 році. Про це йдеться у звіті компаній про проведений аудит фінансової діяльності уряду в 2008 році – першому кварталі 2010 року. Серед компаній, які проводили розслідування – Trout Cacheris, PLLC, Akin Gump Strauss Hauer&Feld та Kroll, Inc.

Зокрема, за звітом, під час аудиту встановили, що з 320 мільйонів євро, отриманих Україною минулого року від продажів квот на викиди парникових газів, 200 мільйонів євро були перераховані в Пенсійний фонд, незважаючи на те, що, відповідно до умов Кіотського протоколу, отримані в такий спосіб кошти мають бути використані виключно для реалізації природоохоронних проектів.

Крім того, в ході аудиту компанії виявили фінансові зловживання в сфері закупівлі автомобілів для Міністерства з надзвичайних ситуацій, при закупівлі цукру Державним комітетом з матеріального резерву й при закупівлі тисячі транспортних засобів для Міністерства охорони здоров’я.

Також, за даними юристів, виявлені фінансові порушення, пов’язані із закупівлею лікарських препаратів і медичного обладнання Міністерством охорони здоров’я в 2008-2009 роках. Відповідно до результатів аудиту, МОЗ купував медпрепарати не безпосередньо у виробників, а через посередницькі компанії.

У ході аудиторської перевірки були також виявлені зловживання Кабміну Юлії Тимошенко, пов’язані із програмою реєстрації прав власності на земельні ділянки, яку уряд ухвалив у 2009 році напередодні президентської виборчої кампанії.

Ця програма передбачала фінансування реєстрації прав власності на земельні ділянки для громадян України в розмірі 6,4 мільйона гривень. Кошти були виділені зі стабілізаційного фонду держбюджету без узгодження з комітетом Верховної Ради з питань фінансової й банківської діяльності, як цього вимагає законодавство, мовиться в звіті.

Раніше в БЮТ заявляли, що будь-які результати аудиту діяльності попереднього Кабміну юридичною компанією Trout Cacheris не будуть мати юридичної сили.
XS
SM
MD
LG