Доступність посилання

ТОП новини

Вітер, сонце і біомаса на заміну газу, нафті та вугіллю


Україна має один із найбільших потенціалів відновлюваної енергетики в Європі. Про це заявив експерт Іван Надеїн. (Таку енергію отримують із природних ресурсів, які відтворюються. Маються на увазі вітер, припливи, сонячне світло тощо). За словами Ігоря Надеїна, якщо цей потенціал використати, споживання газу в Україні скоротиться на 15 відсотків, а бюджет поповниться двома мільярдами гривень.

Крім того, за останніми підрахунками, завдяки відновлюваній енергетиці 12 мільйонів українців можуть бути повністю забезпечені електрикою та паливом. Така енергетика може повністю перекрити потреби аграрного сектору, запевнив перший заступник директора Інституту проблем екології та енергозбереження Олег Горбунов.

Відновлювана енергетика та залежність України від імпортних енергоресурсів


Що таке відновлювана енергетика і чим вона відрізняється від інших видів енергетики? За міжнародною класифікацією, яку наводить голова правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков, відновлюваними джерелами енергії, зокрема, є енергія сонця, вітру, біомаси (відходи деревини, соломи), біогаз (газ, зібраний шляхом переробки гною) тощо. Основною відмінністю відновлюваних джерел енергії є те, що вони не знищуються під час їхнього використання, на відміну від мінеральних палив, які споживаються для вироблення енергії. (До речі, альтернативна енергетика – це ширший термін, сюди відносять і так званий мирний атом, однак, ядерна енергетика не є відновлюваною галуззю).

Поки що Україна робить ставку на традиційні джерела енергії (на нафту, природний газ і вугілля). І більшість таких ресурсів доводиться купувати. Це констатує голова Української асоціації виробників альтернативного твердого палива Іван Надеїн. «За 20 років незалежності ми майже нічого не зробили для зменшення енергозалежності від імпортних енергоресурсів, майже нічого не зробили для розвитку енергоефективності власної економіки. Основною причиною є те, що багато років ми мали один із найдешевших енергоресурсів у Європі. Зараз ми маємо один із найдорожчих – за газ платимо ледь не найбільшу в Європі ціну », - зазначив експерт.

Близько 60% всіх грошей, які інвестують у світову енергетику, виділяють на роботу відновлюваних джерел енергії. Загалом у 80-ти країнах заходу ухвалили спеціальні закони для розвитку такої енергетики, запровадили фінансові пільги для його стимулювання.

Зокрема, найбільше електроенергії із відновлюваних джерел у Європі беруть Австрія та Швеція – 78% та 60% загального споживання. В Україні ця частка є в десять разів меншою. Притому, що потенціал не гірший, говорить голова Української асоціації виробників альтернативного твердого палива Іван Надеїн. «Україна на сьогодні володіє найбільшим потенціалом по розвитку власних відновлюваних джерел енергії – це 80 мільйонів тонн умовного палива. Якщо ми реалізуємо всі проекти, то це буде складати близько 40% загального енергобалансу України».

Польське заохочення

Для порівняння можна взяти не лідерів (Австрію чи ту ж Швецію), а сусідню Польщу. Споживання електрики, виробленої із відновлюваних джерел, десять років тому становило тут лише півтора відсотка загального споживання. А через десять років воно складатиме 15 відсотків. Передусім, поляки роблять ставку на енергію вітру та на використання біомаси. З огляду на географічну широту Польщі, тут не роблять великих інвестицій в отримання сонячної енергії.

Загалом на фінансування проектів із відновлюваних джерел енергії у Польщі виділили в останні два роки близько 170-ти мільйонів євро. Гроші виділяють і на доплати до кредитів, які отримують ті домашні господарства або маленькі фірми, які інвестують у відновлювані енергоджерела. Це може бути придбання спеціального котла або сонячного колектора на дах будинку. Польські експерти вважають, що фінансове сприяння Фонду фізичним особам – це добра ідея. Мовляв, таким чином можна ефективно популяризувати нові й екологічні способи отримання електроенергії. Така діяльність Фонду повинна допомогти Польщі виконати ліміти Євросоюзу – ліміти по використанню зеленої енергії у виробництві електроструму.

До активнішого використання відновлюваних джерел виробників електроенергії заохочує польський уряд. Днями він ухвалив проект закону про енергетичну ефективність, повідомляє варшавський кореспондент Радіо Свобода. Головна ідея цього законопроекту – впровадження системи сертифікатів енергетичної ефективності. Важливим показником ефективності виробництва електроенергії буде ступінь використання підприємством енерговідновлюваних технологій. Сертифікати отримуватимуть, наприклад, ті підприємства, що зменшили енергомісткість виробничого процесу, інвестуючи в сучасні технології.

За прогнозами польського міністерства економіки, законодавча ініціатива уряду покращить ефективність енергетичного сектора, а також раціоналізує ціни електроенергії для споживачів. Завдяки цьому польські виробники електроенергії будуть більш конкурентоспроможними на європейському ринку.

Чи будуть в Україні «міста майбутнього»?

Заступник голови Національного агентства з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів Марія Малая констатує: нинішнє бюджетне фінансування втілити потенціал відновлюваної енергетики не дозволяє. «Інвестори і бізнес мають повернути голову в бік розвитку відновлюваних джерел енергії. А що залежить від урядової політики, то вже розроблена концепція розвитку відновлюваних джерел енергії до 2030 року». Крім того, за словами Марії Малої, в Україні діють пільги по ввозу енергоефективного обладнання, по ввозу обладнання, яке працює на біологічних видах палива. Однак, поки що досить мало інвесторів скористалися такими пільгами.

Українська влада не виявляє особливого ентузіазму в питанні розвитку відновлюваної енергетики, проте деякі кроки у цьому напрямку вона все ж робить, зазначає експерт з питань енергетики Олександр Тодійчук. Наприклад, уряд запровадив так званий «зелений тариф» - спеціальну пільгову ціну на закупівлі електроенергії зі станцій, які працюють на відновлюваних джерелах. «Досить активно зараз іде впровадження вітроелектростанцій, особливо в Криму. Будуються нові агрегати, відводиться земля, більше уваги приділяють альтернативним видам палив - твердим біопаливам - пелетам, брикетам із відходів деревини, з соломи, з торфу. Також Україна зараз почала виготовляти котли, які є конкурентоздатними і досить зручними в експлуатації», - розповів Тодійчук.

Такими твердопаливними котлами торгує киянин Андрій. Завдяки котлу вирішується проблема опалення – дешевше, ефективніше і зручніше, стверджує бізнесмен. «Використовуються відходи від деревообробної промисловості або відходи виробництва соняшникової олії – це пресовані стружки або тирса від деревообробки тощо. Їх певним чином пресують і роблять пелети або брикети. У котлі відбувається звичайний процес горіння, який нагріває приміщення», - пояснює Андрій. За його словами, ці матеріали дуже теплоємкі, особливо, якщо брикети вироблені за правильними технологіями. Вони дуже довго горять, гріють і замінюють вугілля, хоч коштують значно дешевше і не завдають додаткової шкоди навколишньому середовищу.

В Україні джерела відновлюваної енергії лежать буквально під ногами. Наприклад, солома. Як ресурс такої енергії вона утричі дешевша від вугілля й уп’ятеро дешевша від природного газу. Або, наприклад, звалища. У деяких країнах (зокрема, у США) один такий об’єкт у два-три гектари забезпечує електрикою село із тисячею мешканців. Як пояснюють експерти, це роблять таким чином: проривають на звалищі свердловини, через труби з’єднують їх у колектор. І збирають із відходів біогаз. Як наслідок – отримується дешева енергія, ліквідується сморід, зменшують шкідливі викиди в атмосферу.

Подальшою метою для країн всього світу є створення так званих екологічно чистих міст, говорять експерти. Це міста, в яких взагалі не буде використовуватися природний газ та інші традиційні джерела енергії. У деяких містах, зокрема в Стокгольмі, є цілі райони, які вже повністю обходяться без газу. Фахівці говорять, що і в Україні, завдяки правильному використанню відновлюваних джерел енергії, через 5-6 років можна буде зменшити використання блакитного палива на третину.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG