Доступність посилання

ТОП новини

Україна зможе видобувати сланцевий газ вже за 10 років – експерти


Київ – Україна може розпочати активний видобуток сланцевого газу вже за 10 років. Такої думки дотримуються деякі експерти у сфері енергетики. Вони зауважують, що наразі для розробки сланцевих родовищ Україні бракує коштів і чіткого плану розвитку цього напрямку енергетики.

Серед намірів українського уряду – за 10 років збільшити вдвічі власний видобуток газу. Одне з джерел – початок активної розробки сланцевих родовищ.

Перший віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв
Напередодні перший віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв наголосив: в Україні – одні з найбільших у Європі родовища горючого сланцю, і вже незабаром уряд придбає технології для видобутку сланцевого газу.

«Ми вже провели цілу низку переговорів, зараз готуємо ділянки під це», – сказав він.

Сланцевий газ проти ГТС


На думку координатора напрямку «Сучасна інфраструктура» в опозиційному «Уряді змін» Ігоря Ліскі, активізація видобутку сланцевого газу в Європі – загроза українській газотранспортній системі. Водночас розвиток нових технологій може підштовхнути український уряд до активної модернізації енергетичної галузі.

«Якщо підтвердиться серйозний потенціал видобутку сланцевого газу, і Європа активно займатиметься цією справою, українська ГТС може втратити популярність як транзитер російського газу. З іншого боку, такі проекти можна сприймати як стимул для розвитку нових технологій в Україні – і цим важливо скористатись», – додає він.

Голова правління альянсу «Нова енергія України» Валерій Боровик наголошує, що попри ініціативу уряду, активну розробку сланцевих родовищ в Україні вдасться розпочати не раніше, ніж за 10 років. Саме за такий період реально здійснити геологічну розвідку, розробити план видобутку та залучити інвесторів.

«Перспективи песимістичні – це 10-15 років, оптимістичні – 5–10 років за умови, що до нас прийдуть компанії, які володіють технологіями видобутку, й інтенсивно почнуть працювати – плюс їм допомагатиме уряд», – зазначає Боровик.

«Газові» контракти можуть бути перепоною

Колишній уповноважений Президента з міжнародних питань енергобезпеки Богдан Соколовський
За словами колишнього уповноваженого Президента з міжнародних питань енергобезпеки Богдана Соколовського, оцінені запаси сланцевого газу в Україні – від 2 до 30 трильйонів кубометрів. На думку експерта, на заваді видобутку сланцевого газу – зокрема, «газові» контракти України й Росії.

«Допоки в контракті існуватиме положення про обов’язковий вибір у Росії газу в обсязі 52 мільйони кубів, доти ніякий серйозний інвестор в Україну не прийде – ані для георозвідки, ані, тим більш, для видобутку», – вважає Богдан Соколовський.

Собівартість сланцевого газу – в середньому до 150 доларів за кубометр. Минулоріч здебільшого завдяки видобутку сланцевого газу США відібрали у Росії першість з видобутку газу у світі. Вже цього року про готовність розробляти родовища горючого сланцю заявили, зокрема, у Польщі, Німеччині, Франції та Китаї.

Натомість у російському уряді визнали, що зростання видобутку сланцевого газу в світі становить проблему для Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG