Доступність посилання

ТОП новини

Україна-ЄС: зону вільної торгівлі вирішили не вкладати в строки


Прем’єр-міністр Микола Азаров і голова Європейської ради Герман Ван Ромпей. Брюссель, 13 жовтня 2010
Прем’єр-міністр Микола Азаров і голова Європейської ради Герман Ван Ромпей. Брюссель, 13 жовтня 2010

Київ – Візит до Брюсселя не виправдав сподівань прем’єр-міністра Миколи Азарова щодо створення зони вільної торгівлі. Раніше українська влада декларувала певність, що в ході саміту Україна - ЄС, який має відбутися в листопаді, буде підписана відповідна угода. Проте в ході візиту Микола Азаров зазначив, що не варто встановлювати з цього приводу якісь терміни.

Напередодні візиту до Брюсселя Микола Азаров та інші високопосадовці неодноразово висловлювали впевненість у тому, що до саміту Україна - ЄС, який має розпочатися 22 листопада, угода про зону вільної торгівлі буде готова до підписання. Проте, перебуваючи в Брюсселі, Микола Азаров по-іншому розставив акценти.

«Терміни тут не найголовніші, – зазначив він. – Затягувати не варто, але й ставити реальні терміни, щоб нам 22 листопада підписали, – це в силу цілої низки переговорних ускладнень, не є можливим».

За даними близьких до переговорів джерел з адміністрації Президента, головним каменем спотикання залишаються пункти про вільний доступ на український ринок європейської сільськогосподарської продукції та автопромислової галузі.

«Україна відстоює інтереси виробників, – коментує ситуацію керівник Центру ім. Разумкова Валерій Чалий. – Європейський союз зі свого боку хоче мати одразу доступ з нульовими ставками. Звичайно, при такій відкритості буде дуже жорсткий пресинг, який може призвести до банкрутства частини українських підприємств. Але, якщо таким чином інші підприємства стануть більш конкурентоздатними, то вони потім активніше вийдуть на європейський ринок».

Безвізовий режим замість вільної торгівлі?

Утім, на думку Валерія Чалого, важливим рішенням листопадового саміту може бути підписання плану дій щодо запровадження безвізового режиму.

«Цілком реально вже завершувати підготовчу роботу і підписувати план дій щодо безвізового режиму для короткотермінових поїздок – до 90 днів впродовж 180 днів. Але це буде лише план. Який потребуватиме імплементації», – каже керівник Центру ім. Разумкова.

Щоправда, визначити терміни реалізації дорожньої карти щодо безвізового режиму експерт не береться. За словами Валерія Чалого, досвід інших країн свідчить, що на це піде не один рік. Проте тут все залежатиме від України, як швидко будуть виконувати поставлені перед нею вимоги.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG