Доступність посилання

ТОП новини

Демократичній партії США загрожує програш на виборах?


Президент Барак Обама і віце-президент Джо Байден на мітингу у Філадельфії
Президент Барак Обама і віце-президент Джо Байден на мітингу у Філадельфії

Нью-Йорк – За два тижні у Сполучених Штатах відбудуться вибори. Їх називають проміжними, бо вони припадають на половину чотирирічної президентської каденції. Америка далі відчуває тягар економічного спаду, рецесії, і це підважує популярність правлячої Демократичної партії такою мірою, що загрожує їй втратою більшості у Конгресі.

У Білому домі президент Барак Обама напередодні виборів здебільшого лише ночує. Вдень президентський лайнер літає по штатах, де Обама по кілька разів на день виступає на мітингах демократів, закликаючи брати участь у виборах.

Справа у тому, що на проміжних виборах, як правило, голосує на третину менше народу, ніж на президентських. Обама переконує прихильників покласти край цій традиції.

Демократична партія чисельно більша від Республіканської, тож для перемоги демократам необхідно, щоб усі виборці голосували. Обама закликає їх: «Ми підемо вперед. Покажіть, що ви ладні боротися за майбутнє. Протилежна сторона (республіканці) розраховують на те, що ви не голосуватимете. Вони розраховують на вашу мовчанку, на вашу забудькуватість, на вашу апатію».

Одначе, як показують опитування громадської думки, багато хто з демократів невдоволені станом справ настільки, що переходять на бік республіканців. За результатами опитування, проведеного на замовлення інформаційної агенції Associated Press, на бік Республіканської партії нині переходить кожен четвертий з тієї коаліції, що голосувала за Обаму два роки тому. Соціолог Грета Шенк каже в інтерв’ю Національному громадському радіо): «Мені здається, (демократи) цього разу не можуть запропонувати переконливого заклику. Вони досі не можуть зрозуміти, що трапилося і що коїться з економікою».

Економічний стан країни – не на користь демократів

Рівень безробіття у Сполучених Штатах нині становить майже 10 відсотків, а у штаті Каліфорнія – усі 12. Хоча економісти запевняють, що рецесія закінчилася рік тому, вихід з неї надто повільний.

Джо Байден, віце-президент США, вбачає прямий зв’язок між станом економіки і настроями виборців. В інтерв’ю телемережі АВС він визнав: «На мою думку, ми зазнаємо втрат на виборах. Люди страждають. Мільйони людей втратили роботу. Люди невдоволені. Питання у тому, чи вони підуть голосувати, чи базова основа (Демократичної партії) піде. Я думаю, піде».

Виступаючи на мітингу у Філадельфії, Байден, перефразовуючи відоме висловлювання Марка Твена, вигукнув: «Повідомлення про смерть Демократичної партії явно перебільшені».

Проміжні вибори відбудуться 2-го листопада. Американці переобиратимуть усю Палату представників і третину Сенату, верхньої палати Конгресу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG