Доступність посилання

ТОП новини

БЮТ розплачується за комерціалізацією


Київ – Фракція БЮТ продовжує втрачати депутатів. У вівторок із лав фракції виключили двох депутатів – Сергія Осику та Олега Ляшка. Після президентських виборів фракція БЮТ втратила вже понад 20 депутатів. Експерти кажуть, що теперішня криза є наслідком кадрової політики Юлії Тимошенко у попередні роки.

Депутатів Олега Ляшка і Сергія Осику виключили з фракції БЮТ за співпрацю з провладною більшістю в парламенті.

«На засіданні фракції розглядалися абсолютно об’єктивні речі, – каже заступник голови фракції БЮТ Юрій Одарченко. – Не емоції, не плітки чи якісь наговори. Ляшко й Осика підтримали закони, які запропонувала Партія регіонів після конституційного перевороту. Однозначно з’ясована їхня провина у цьому питанні. По інших (депутатах, що голосували разом із більшістю – ред.) питання з’ясовується, бо вони не були присутні в залі під час голосування».

Сергій Осика утримався від коментарів. Натомість Олег Ляшко відкинув звинувачення на свою адресу.

«Хочу подякувати Юлії Тимошенко за роки спільної діяльності, – заявив він на брифінгу. – Дякуючи їй, я отримав багатий політичний досвід, знання і, сподіваюся, перспективу на майбутнє. Єдине, чого я не зміг перейняти у Тимошенко, це підлість і підступність».

Заступник голови бюджетного комітету Олег Ляшко був одним зі спікерів фракції БЮТ. Його виключенню з фракції передував скандал – в інтернеті оприлюднили відеозапис допиту в прокуратурі, з якого випливає, що депутат мав гомосексуальні стосунки.

Сам Олег Ляшко назвав запис змонтованим.

Тимошенко визнає помилки

Депутати-б'ютівці неохоче коментують виключення колег. Утім, у розмовах не під запис кажуть, що Олег Ляшко став жертвою власних амбіцій. Через це в нього ставалися конфлікти з лідерами блоку. Зокрема, коли Юлія Тимошенко була прем’єром, він критикував її під час розгляду бюджету на 2010 рік. Тож серед депутатів та експертів поширеною є точка зору, що до компромату долучилися не опоненти, а колеги Ляшка з БЮТ.

Володимир Фесенко
Політолог Володимир Фесенко каже, що криза в БЮТ зумовлена кадровою політикою. «Це прояв організаційної і політичної кризи, – зазначає він. – Це розплата за комерційний підхід до формування фракції БЮТ».

На з’їзді партії «Батьківщина», що відбувся днями у Києві, Юлія Тимошенко визнала, що припустилася помилок у кадровій політиці. За її словами, в лавах партії опинилися люди, для яких «Батьківщина» стала інструментом реалізації матеріальних інтересів.

test
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG