Доступність посилання

ТОП новини

Польща зимуватиме з газом, російським


Варшава – Цієї зими поляки не муситимуть обмежувати споживання газу. Польському урядові вдалося досягти домовленості з російським «Газпромом» про продовження газової угоди, що закінчилася 20 жовтня. Проурядові політичні сили вважають домовленість із Москвою великим успіхом. Натомість опозиція твердить, що внаслідок непослідовної енергетичної політики уряду, постраждав авторитет Польщі в Європейському Союзі.

Упродовж кількох місяців Польща вела складні переговори з Росією про умови постачання російського газу. Йшлося про збільшення обсягів надходження газу на два мільярди кубометрів. Раніше цей газ постачав російсько-український посередник «РосУкрЕнерго». Та після газової російсько-української війни цього посередника ліквідували, тож блакитного палива у Польщі забракло.Замість додаткової подачі газу Москва очікувала від Варшави дозволу на монопольне право контролювати транзитні газогони, що пролягають територією Польщі. Крім того, росіяни намовляли поляків укласти газовий договір аж до 2037 року.

Хоча польський уряд готовий був погодитися на такі умови, та запротестувала Європейська комісія. Брюссель вимагає від країн-членів ЄС дотримуватися спільної енергетичної політики євроспільноти, де немає місця на монополію в енергетичній сфері. Тож проект угоди відправили на доопрацювання, а за подальшим перебігом польсько-російських переговорів уважно спостерігали експерти з Брюсселя. Оскільки в Москві довго не погоджувалися на внесення змін в проект угоди, в Польщі почали готуватися до обмежень у постачанні газу.

Переміг прагматизм

Та врешті, майже в переддень закінчення старого газового договору, нову польсько-російську угоду таки парафували. Вона буде дійсною до 2022 року.

Президент Польщі Броніслав Коморовський натякає, що перелом у тривалих і складних газових переговорах настав завдяки тому, що Росія хоче мати позитивний імідж у Європі. « Росія та Польща намагаються посилати одна одній позитивні сигнали, та водночас Росія зацікавлена й у тому, щоб позитивні сигнали посилати в бік Європейського Союзу», – зазначив Коморовський.

Віце-прем’єр Вальдемар Павляк, який координував перебіг перемов із польського боку, договором задоволений. Він наголошує, що оператором частини транзитного газогону, котра пролягає територією Польщі, буде польське державне підприємство. Павляк твердить, що теперішній договір досить гнучкий і економічно вигідний, а в наступному році може дійти до зниження ціни російського газу.

Тим часом позитивну реакцію польської влади не поділяє опозиція. Праве крило польського політикуму вважає, що додаткових обсягів газу потрібно було пошукати деінде, тільки не в Росії. Так було б безпечніше для Польщі, переконані праві. Окрім того, опозиція нагадує, що наступного року Польща головуватиме в Європейському Союзі. За словами опозиційних політиків, цьогорічні намагання польського уряду домовитися з Росією всупереч інтересам євроспільноти не додали Польщі авторитету в об’єднаній Європі.

Під час дискусій про газову угоду Маріуш Блащак, голова найбільшої опозиційної парламентської фракції «Право і справедливість», наголосив: «Уряд Дональда Туска хвалиться дуже добрими стосунками з Європейським Союзом і водночас увійшов у гострий конфлікт із Європейською комісією у справі газової угоди».

Коментуючи застереження опозиції, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський сказав, що польська опозиція просто гидує газом із Росії. Мовляв, вона була б незадоволена навіть у тому випадку, якби російський газ поляки отримали безкоштовно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG