Доступність посилання

ТОП новини

Польща може потрапити у газову кабалу до Росії – польська опозиція


Варшава – У Польщі посилилися дискусії стосовно проекту нового газового договору з Росією. Сьогодні депутати Сейму слухали інформацію уряду про перебіг польсько-російських газових переговорів. Парламентські слухання відбулися на вимогу опозиції. Сумніви опозиції, яка вважає проект договору шкідливим для польських державних інтересів, представив Ярослав Качинський. На закиди опозиції відповів Вальдемар Павляк – віце-прем’єр уряду і водночас міністр економіки.

Під час сьогоднішньої дискусії у польському парламенті і уряд, і опозиція поверталися до історії проблеми. Вони нагадували про український слід в теперішній ситуації. Мовляв, проблема виникла після російсько-української газової війни 2009 року, коли Польща втратила українського посередника. Ліквідований внаслідок українсько-російського газового конфлікту «РосУкрЕнерго» постачав до Польщі майже два з половиною мільярди кубометрів російського газу. Це приблизно одна шоста всього газу, який упродовж року використовують поляки.

Аби залатати діру, що виникла тоді у газопостачанні, поляки уклали короткотерміновий договір із Росією. Цей договір закінчується 20 жовтня. Польсько-російські переговори про продовження цього короткотермінового договору тривають вже кілька місяців. Саме під час цих перемовин виникла ідея переглянути попередні польсько-російські газові домовленості. Так появився проект договору, який опротестувала Європейська комісія.

У Брюсселі вважають, що новий польсько-російський договір фактично передав би газогони на території Польщі у монопольне користування російського «Газпрому». Брюссель відправив договір на доопрацювання.

Опозиція називає умови договору кабальними

Про низку застережень до цього договору заявила найбільша польська опозиційна партія «Право і справедливість». Опозиції не подобається, що договір має бути підписаний аж до 2037 року. Партійці «Права і справедливості» вважають, що це занадто довгий термін. Крім того, зазначає польська опозиція, ціни російського газу тепер дуже високі, а поляки не потребують його аж стільки, як це закладено в договорі. Тим більше, наголошують політики, надлишків газу поляки не зможуть продавати, оскільки це заборонено договором. Таким чином, вважають опозиціонери, Польща, фактично, може потрапити у газову кабалу до Росії на кілька десятиліть.

Ярослав Качинський назвав договір скандальним і таким, що спихає Польщу у лігу другорядних держав. Сьогодні у парламенті він наголошував на тому, що укладення багаторічного договору з Росією абсолютно не відповідає польським економічним інтересам і може мати політичні наслідки для Польщі. «Чому Польща, член Європейського Союзу, – запитував Качинський, – всупереч Європейському Союзу захищає невигідний для неї договір?» Лідер польської опозиції зауважує, що у «сфері колишніх впливів Радянського Союзу» газ може бути знаряддям політичного тиску.

Відповідаючи на закиди опозиції, віце-прем’єр уряду, міністр економіки Вальдемар Павляк наголошував на тому, що Польща потребує стабільного джерела постачання газу. Мовляв, договір із Росією забезпечив би Польщі безперебійне постачання енергоносія на тривалий час.

Павляк, твердить, що в разі непідписання договору з Росією, поляки де-факто підтримають невигідний їм російський проект «Північний потік». Тобто російський газ йтиме в обхід Польщі дном Балтійського моря. Павляк висловив позицію уряду, який вважає, що політичної загрози для Польщі немає.

«Ми не є в стані облоги. Польща – член НАТО та Європейського Союзу. Сьогодні Польща має міцну позицію в регіоні, вона – найбезпечніша країна в Європі, бо імпортує найменше енергії ззовні. Перш ніж у Польщі забракне газу, перш ніж у нас стане холодно, то в Західній Європі замерзнуть».

У розпалі польських дискусій Путін побував у Фінській затоці

Польська опозиція твердить, що ініціювала сьогоднішні парламентські слухання, аби польське суспільство зрозуміло усю важливість ситуації з укладенням багаторічного газового договору. Ярослав Качинський повторює, що до підписання цього договору з Росією не можна допустити. Аби цього не сталося опозиція, за його словами, «повинна розпочати боротьбу».

Із партійних лав «Права і Справедливості» лунають голоси про ймовірність висловлення недовіри віце-прем’єру Вальдемару Павляку, який лобіює укладення договору з «Газпромом».

Тим часом польські медіа, коментуючи сьогоднішні дебати у парламенті, звертають увагу на одну промовисту обставину. Мовляв, чомусь саме у розпалі польських дискусій про газ російський прем’єр-міністр Володимир Путін побував у Фінській затоці. Він відвідав корабель «Солітер», що прокладає трубопровід «Північний потік»...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG