Доступність посилання

ТОП новини

Президент Німеччини в Туреччині: пікантні питання й сподівання


Крістіан Вульфф та його турецький колега Абдуллах Ґюль
Крістіан Вульфф та його турецький колега Абдуллах Ґюль

Німеччина – Федеральний президент Німеччини Крістіан Вульфф перебуває з офіційним візитом у Туреччині. Під час цієї досить нелегкої в дипломатичному сенсі поїздки німецькій державний лідер порушив і деякі пікантні питання. Зокрема, він виступив з вимогою забезпечити більші права для християн у Туреччині.

Крістіану Вульффу випала велика честь – він став першим німецьким державним лідером, якого запросили виступити з промовою в турецькому парламенті. Гість із Берліна скористався цією нагодою, аби звернути увагу на ситуацію християн у Туреччині. Вульф наголосив, що будівництво мечетей у Німеччині вже давно стало звичним явищем. На його думку, таке саме ставлення мало б панувати й у Туреччині відносно християнської меншини.

«Мусульмани в Німеччині можуть у пристойних межах практикувати свою віру. Про це свідчить зростання числа нових мечетей. Водночас ми очікуємо, щоб християни в мусульманських країнах так само могли вільно жити, не приховуючи своєї приналежності до християнської релігії, виховуючи нове покоління теологів, споруджуючи церкви», – сказав Вульфф.

99 відсотків із понад 70 мільйонів турків є мусульманами, лише близько ста тисяч громадян Туреччини належать до християнської церкви.

Мігранти повинні вчити мову й поважати закони

Під час свого виступу Крістіан Вульфф порушив також тему імміграції. Він наголосив, що мігранти зробили Німеччину значно відкритішою. Згідно з офіційною статистикою, в Німеччині проживає близько трьох мільйонів осіб турецького походження. Турки активно почали приїжджати до ФРН на початку 60-х років. Тоді між Бонном та Анкарою було підписано угоду про запрошення турецьких працівників на роботу до Німеччини.

На переконання Крістіана Вульффа, ніхто не повинен відмовлятися від своєї культурної ідентичності, але мігранти, які живуть у Німеччині, повинні поважати норми, визначені німецьким Основним законом. «Йдеться про те, щоб вивчити німецьку мову, дотримуватися законів, той, хто хоче жити в нас, повинен визнавати наш спосіб життя», – заявив Вульфф.

Туреччина як місток між культурами

Не оминув німецький президент і тему зближення Туреччини з Європейським Союзом. Вульфф звернув увагу на важливу роль Туреччини як містка між ісламським та християнським світом, яку виконує ця країна. Водночас державний лідер Німеччини закликав Анкару не сходити зі шляху реформ, оскільки перш, ніж приєднатися до ЄС, Туреччина повинна виконати й взяті на себе зобов’язання стосовно демократичних й економічних перетворень.

Варто зауважити, що візит німецького президента до Туреччини супроводжується цілою низкою своєрідних прем’єр. І це не тільки виступ Крістіана Вульффа в турецькому парламенті, але, наприклад, і поява під час його офіційної зустрічі перед президентським палацом в Анкарі дружини турецького президента, яка постійно носить хустинку. Досі вона уникала цього, аби не спровокувати суперечку в суспільстві.

Переговори з президентом Туреччини Абдуллахом Ґюлем відбулися, судячи з усього, в дружній атмосфері. Як наголосив після зустрічі Крістіан Вульфф, у нас значно більше того, що нас об’єднує, ніж розбіжностей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG