Доступність посилання

ТОП новини

Президента в Німеччині обрали лише з третьої спроби


Оголошений переможцем, Крістіан Вульфф втирає чоло. Берлін, 30 червня 2010 року
Оголошений переможцем, Крістіан Вульфф втирає чоло. Берлін, 30 червня 2010 року

Німеччина – Після драматичного голосування з трьох спроб Федеральні збори обрали нового президента Німеччини. Ним став християнський демократ Крістіан Вульфф. Абсолютну більшість голосів він нарешті отримав аж під час третього туру.

Таких виборів федерального президента Німеччина вже давно не бачила. Федеральним зборам – спеціальному зібранню, яке в Німеччині обирає голову держави й складається з депутатів парламенту і представників федеральних земель – довелося голосувати тричі.

Під час перших двох турів жоден із кандидатів не міг отримати необхідної абсолютної більшості голосів. Вона прийшла лише з третьої спроби, в якій уже була й непотрібна, бо досить було й відносної, і в країні знову з’явився федеральний президент. Ним став тепер уже колишній прем’єр-міністр федеральної землі Нижня Саксонія, представник владного Християнсько-демократичного союзу Крістіан Вульфф.

Політик прийняв результати голосування і в короткій промові подякував делегатам за висловлену йому довіру. Він наголосив, що вибори відбувалися «вільно й таємно».

Йоахім Ґаук (л) і Крістіан Вульфф (п) зустрілися перед голосуванням на службі Божій для учасників Федеральних зборів
Головним суперником Вульффа був безпартійний кандидат, висуванець опозиційних соціал-демократів і «зелених» – колишній східнонімецький правозахисник Йоахім Ґаук. На думку оглядачів, саме його особистість ускладнила обрання на найвищу державну посаду Вульффа. Річ у тім, що Ґаук як суспільний діяч користується великою симпатією і серед представників владної коаліції.

Тим часом чимало політиків розгледіли в перебігу голосування сигнал для консервативних партій і лібералів, які нині правлять у Німеччині і які погрузли у внутрішньопартійних чварах і суперечках між собою. Християнсько-демократичний прем’єр-міністр федеральної землі Саксонія-Ангальт Вольфґанґ Беме, наприклад, так прокоментував у газеті Mitteldeutsche Zeitung події навколо обрання президента: «Це своєрідний знак оклику, заклик – займіться нарешті своїми проблемами!»

Таке голосування ще довго згадуватимуть

Коментатори прогнозують, що тепер слід чекати в Німеччині дискусії й, можливо, про подальшу долю владної коаліції. Член правління Християнсько-демократичного союзу Даґмар Шипанскі розгледіла партійно-політичні ігри, які велися під час президентських виборів у Федеральних зборах, коли владні партії, попри переконливу більшість, не могли відразу обрати свого кандидата.

Лідер чільного партнера християнських демократів, Християнсько-соціального союзу Горст Зеегофер виступив із вимогою зміцнити керівництво коаліції. На його думку, після такого перебігу голосування не можна спокійно переходити до буденних справ.

Крістіан Вульфф змінив на посаді федерального президента Горста Келера, який місяць тому несподівано подав у відставку. Свій крок Келер тоді пояснив браком необхідної поваги до державного лідера.

Федеральний президент відіграє в Німеччині виключно представницькі функції. Він, однак, може загальмувати той чи інший закон, відмовившись підписати його. Крім того, голова держави в своїх виступах часто підштовхує до суспільних дискусій навколо важливих тем.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG