Доступність посилання

ТОП новини

Референдум наблизив Туреччину до ЄС, але поляризує суспільство


«Так» – «Ні»
«Так» – «Ні»

Брюссель – Більшість громадян Туреччини висловилася за реформування конституції країни. У Євросоюзі результати референдуму, що відбувся минулими вихідними, радо вітають. На думку Єврокомісії, зміни до основного закону, запропоновані урядом Ердогана, – це правильний крок, що допоможе Анкарі виконати умови для приєднання до ЄС. Проте іншими результатами референдуму є ще й побоювання щодо поляризації турецького суспільства.

«Перемогою демократії» називають деякі європейські оглядачі результати всенародного референдуму щодо реформи конституції у Туреччині.

Саме так характеризує підтримку ініціативи більшістю громадян і сам ініціатор перегляду основного закону, нинішній прем'єр-міністр Реджеп Тайїп Ердоган. Він переконаний, що 12 вересня, тобто день референдуму, залишиться в історії не лише як дата військового перевороту 30-літньої давності, але ще й як переломний момент для демократії.

«Те, що висловили наші громадяни, – це «так» демократії, «так» свободі, «так» верховенству права! Я бачу у цьому широку національну підтримку змін та процесу демократизації», – заявляє турецький лідер.

«Немає поправок про курдів та інші нацменшини»

Референдум у Туреччині, Стамбул, 12 вересня 2010 року
Водночас, з огляду на програш опозиції, що виступала проти цього пакету реформ, на Заході також зростає занепокоєння суттєвим розколом і навіть поляризацією суспільства Туреччини.

Одна з виборців, Сомнур Вардар, виступала проти змін основного закону. «Я не переконана щодо нової конституції та нових запропонованих параграфів, – сказала вона в інтерв’ю Радіо Свобода. – Там не йдеться ні про права курдів, ні щодо нацменшин та їхніх мов і, загалом, щодо прав людини. Відсутні також поправки щодо скасування обов’язкового релігійного навчання».

Тим часом європейські інституції привітали Туреччину зі вдалим волевиявленням.

Голова Європейського парламенту Єжи Бузек, реагуючи на новини з Туреччини, зауважує, що «результати референдуму на крок наблизили цю країну до європейської мети, хоча ще чимало слід доопрацювати».

За його словами, після внесення до конституції всіх запланованих змін, потрібні будуть ще й поглиблені реформи, які базуватимуться на широких обговореннях за участі громадянського суспільства, різних політичних партій та етнічних меншин.

Єврокомісар з питань розширення Штефан Філе, коментуючи результати референдуму одній із західних телекомпаній, висловив надію, що «судочинні органи Туреччини після змін конституції стануть більш представницькими й незалежними».

«Саме на це розраховує Європейська комісія, – зазначає єврокомісар. – Я впевнений, що Туреччина стане кращим кандидатом на вступ до ЄС, а підтримка цього пакету змін до конституції буде добрим рішенням».

Правляча партія більше контролюватиме – опозиція

Окрім поправок до конституції, що стосуються судової системи Туреччини, зміни також передбачаються й у царині прав та свобод громадян.

Турецька політична опозиція нарікає на те, що реформа основного закону служитиме насамперед тому, щоб надати правлячій Партії справедливості більше контролю, зокрема, впливати на призначення суддів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG