Доступність посилання

ТОП новини

Що дають європейські послання для України?


Про перспективи зближення України із Європейським Союзом поділилися міркуваннями в ефірі Радіо Свобода Леонід Кожара, заступник голови парламентського комітету у закордонних справах, і Борис Тарасюк, голова парламентського комітету з питань євроінтеграції

– Вчора говорили багато про те, що сьогодні Європарламент має ухвалити резолюцію щодо України, бо проходили вчора дебати щодо України. Там говорили, що було 4, 6 варіантів резолюцій, резолюції були цікаві, різні. Але були й протести проти того, щоб ухвалювати подібну резолюцію.

Давайте послухаємо Адріана Северина, одного з євродепутатів.

Адріан Северин:
Я закликаю колег відкласти ухвалення резолюції, бо Україна стоїть на порозі виборів та важливих переговорів з ЄС. Не слід ухвалювати цю резолюцію посередині політичного процесу, не отримавши фактів, на підставі яких ми зробили б свої висновки.


– Пане Кожара, це була перемога в Європі одних над українцями тут, над деякими?

Леонід Кожара
Леонід Кожара:
І так можна оцінювати, оскільки політична боротьба йде не тільки в Україні, вона й у Європі йде постійно між правим крилом, лівим крилом Європарламенту і так далі.

Але я думаю, що це перемога здорового глузду перш за все, тому що всі розуміють, що ця резолюція, яка була ініційована Європейською народною партією з подачі Юлії Тимошенко...

До речі, сьогодні Європейська народна партія фактично є інструментом передвиборної кампанії Юлії Тимошенко. Вся Європа зрозуміла, на що це спрямовано. Я думаю, що ухвалене правильне, розумне рішення.

– Тобто, Ви хочете сказати, що політична ситуація в Україні повністю перейшла до Страсбурга?

Леонід Кожара:
Юлія Тимошенко співпрацює з Європейською народною партією, Партія регіонів з Партією європейських соціалістів. І політична боротьба з України перемістилася до Брюсселя і до Страсбурга
Україна як країна, яка інтегрується в ЄС, інтегрується не тільки економічно, політично і так далі, але вона інтегрується й на рівні політичних партій також. І сьогодні Юлія Тимошенко співпрацює з Європейською народною партією, Партія регіонів з Партією європейських соціалістів. І, як сталося, політична боротьба з України перемістилася до Брюсселя і до Страсбурга.

– На сьогоднішній день перемогли ваші друзі, у буквальному розумінні чи в переносному. Однак резолюцію відкладено лише до наступної сесії парламенту. Це буде у листопаді. І тоді все рівно європарламентарі хоч так, хоч сяк, хтось більше, хтось менше поговорить, позустрічається зі своїми колегами, і знову це вигулькне.

У всякому разі чи буде резолюція, чи не буде, але розмови на цю тему будуть. Значить, так чи інакше Партії регіонів чи владі, уряду, Президенту доведеться говорити про те, що вибори пройшли прозоро – непрозоро.

Що будете робити в цьому сенсі, щоб 11 листопада було про що говорити там, але вже в позитивному сенсі?

Леонід Кожара:
Я ще раз наголошую, що переміг здоровий глузд. Тому що всім зрозуміло, що ця резолюція є фактично продовженням передвиборної технології Тимошенко. На цю технологію повелася чи купилася Європейська народна партія.

Не тільки соціал-демократи голосували проти резолюції, а голосували й «зелені», консерватори, ліберали. Всі однозначно сказали, що ми не будемо підтримувати такі брудні дії з боку Європейської народної партії, тому що резолюція була спрямована змінити баланс сил і нагнітати паніку напередодні передвиборної кампанії до місцевих рад. Це була єдина мета така.

У тому, що Європарламент буде розглядати цю резолюцію, ми навіть зацікавлені, тому що ця резолюція містить надзвичайно позитивні для України елементи.

По-перше, резолюція підкреслює надзвичайно сильний зв'язок України з ЄС.

По-друге, Єврокомісія і Рада ЄС закликаються до укладення дорожньої карти щодо безвізового режиму, а не плану дій. Дорожня карта – це означає те, що безвізовий режим має бути наданий для України автоматично, як для країн західних Балкан.

По-третє, ЄС закликається до досягнення суттєвого прогресу з Україною на саміті в листопаді цього року.

– У чому може бути виражений оцей суттєвий прогрес на саміті «Україна-ЄС»?

Тому що вчора, коли комісар Філе говорив про три пункти того, що буде найближчим часом, окрім виборів, це саміт «Україна-ЄС» і ще люксембурзька зустріч міністрів, то що саме буде зроблено на саміті «Україна-ЄС», що ви готуєте?

Леонід Кожара:
Реальне членство України в ЄС ми можемо мати вже в 2012 році. Політичне членство – це питання далекої історичної перспективи
Якщо Україна все зробить правильно і цілеспрямовано, то реальне членство України в ЄС ми можемо мати вже в 2012 році. Чому я наголошую, що реальне? Тому що реальне членство в ЄС – це досягнення чотирьох свобод: свободи переміщення людей, свободи переміщення товарів, послуг і капіталів.

Якщо ми укладено на саміті в листопаді план дій щодо безвізового режиму – це означатиме, що у 2012 році Україна може мати вільне переміщення своїх громадян територією ЄС. І з укладенням угоди про поширену зону вільної торгівлі ми досягнемо ще три свободи – наші капітали, товари і послуги будуть вільно переміщуватися через європейський кордон. А потім ми вже будемо говорити і про політичне членство, але це питання далекої історичної перспективи.

– Але з пересуванням товарів не все так просто. Там переговори йдуть достатньо складно. Як виглядає на сьогоднішній день, нам дуже невигідно. А далі?

Леонід Кожара:
Я відразу вибачаюся за порівняння. Економіка ЄС і економіка України – це слон і моська. І якщо Україна сьогодні на себе просто візьме всі зобов’язання щодо зони вільної торгівлі без відстоювання своїх інтересів, наша економіка лусне. Тому це дуже серйозне питання. Ми маємо дуже відповідально до цього підходити. Але при цьому ми не маємо й нічого не робити.

– А що ми робимо? Тому що переговори тривають років 10 точно і переговірники не мінялися.

Леонід Кожара:
Переговори тривають усього 2 роки.

– 2 роки по зоні вільної торгівлі. Але взагалі переговори досить довгі. Пан П’ятницький як вів ці переговори, так і веде.

Леонід Кожара:
Вже провів 13 раунд за два роки.

– Але ж нічого не міняється. Тобто, економіка не розвивається.

Леонід Кожара:
Міняється дуже багато. Економіка не розвивається не тільки в Україні, а й в країнах ЄС із-за фінансово-економічної кризи. Але йдуть переговори. Дійсно, зараз досягнуто вже критичної глибини переговорів, тобто ми говоримо по окремих позиціях товарних і так далі.

Президент України каже про те сьогодні (і це збігається з думкою ЄС), що угода про зону вільної торгівлі буде укладена не пізніше наступного року. А якщо ми укладемо зону вільної торгівлі, то і угода про асоціацію буде наступного року.

– Але як ми укладемо угоду про зону вільної торгівлі, то чи ми повністю всі розбіжності ліквідуємо, чи ми підемо на поступки?

Леонід Кожара:
Такі угоди, як зона вільної торгівлі, – це поступки з обох боків. Але оскільки економіка України набагато менше європейської, то поступки в бік України мають бути набагато менші, оскільки наслідки для економіки ЄС від цього непорівнянно маленькі, ніж наслідки будуть для економіки України. І наші переговірники саме в такому ключі ведуть розмову сьогодні.

– Останніми днями дуже багато розмов велося стосовно неповернення податку на додану вартість. Європейські підприємства й інвестори мають з цим проблеми. Чи буде це в розгляді на переговорах?

Леонід Кожара:
Податок на додану вартість – це ключове питання переговорів про зону вільної торгівлі
Податок на додану вартість – це ключове питання переговорів про зону вільної торгівлі. У новому проекті Податкового кодексу, який розроблений урядом Азарова, це питання вирішується автоматично. Тобто, ми законодавчо вводимо порядок автоматичний для повернення ПДВ. І це буде надзвичайно сильний сигнал і для розвитку торгівлі, розвитку наших підприємств, а особливо сигнал для залучення іноземних інвестицій.

– Але підприємці стверджують про те, що зараз ПДВ не повертається зовсім. Якщо раніше Україна «славилася» тим, що було повернення ПДВ під відкат 30%, то тепер просто ніхто не повертає.

Леонід Кожара:
Але зі вступом в дію нового Податкового кодексу з 1 січня наступного року цей податок повертатиметься автоматично
Я не дуже освічений економіст, тому що я дипломат у минулому.

По-перше, проблема неповернення ПДВ – це проблема взагалі існування цього податку в Україні. З перших днів, як він був введений, здається, в 1994 році чи якомусь році, він не повертався ніколи. І чим складніша ситуації в економіці України, тим складніше він повертається.

Тому я розумію, які важливі, серйозні кроки будуть для уряду щодо автоматичного повернення ПДВ, але зі вступом в дію нового Податкового кодексу з 1 січня наступного року цей податок повертатиметься автоматично.

– Коли Податковий кодекс ухвалюють, то півроку йде на його втілення. Його ще не ухвалили, а вже з 1 січня він стане чинним. Як так може бути?

Леонід Кожара:
Верховна Рада його має ухвалити. Якщо ми ухвалюємо його до нового року, і Президент його підписує і вводить в дію, то оцей принцип автоматичного повернення буде застосований з 1 січня наступного року. Про це говорить Прем’єр-міністр України Азаров.

– Європарламентарі дуже багато говорили про згортання свободи слова, про згортання свободи зібрань і так далі. Як будете з цим?

Леонід Кожара:
Такі голослівні твердження про зміну взагалі політичного режиму від демократичного до тоталітарного – це частина передвиборної технології передусім Юлії Володимирівни Тимошенко. Ми маємо окремі випадки. До речі, завжди траплялися такі випадки.

Це зникнення у Харкові журналіста. Ми маємо відкриту кримінальну справу. Ми знаємо, що ситуація навколо «5 каналу», який, до речі, мав найширший і найбільший спектр ТВ-частот по всій Україні. Ми знаємо, як ці частоти були придбані, коли Петро Порошенко був секретарем РНБО. Сьогодні ці частоти винесені на аукціон. І той же Порошенко може купити їх, але за чесну ціну і справедливу. І ми маємо ситуацію з «ТВі», яка також виглядає, як бізнес-конфлікт.

Але наші опоненти ці бізнесові і кримінальні ситуації виставляють як зміну політичного режиму і вішають на нас усіх собак в тому, що ми ведемо себе недемократично. Я з цим категорично не погоджуюся. І з цим сьогодні категорично не погодилася і більша частина Європарламенту.

– Пане Тарасюк, те, що Європарламент відклав ухвалення резолюції щодо України, пан Кожара каже, що це поразка Юлії Тимошенко і Європейської народної партії. Як Ви до цього ставитеся?

Борис Тарасюк
Борис Тарасюк:
Говорити про поразку Тимошенко – це все рівно, що говорити: у городі бузина, а в Києві дядько.

Справа в тому, що Європейський парламент не готовий був ухвалити цю резолюцію через те, що вони дуже багато повідомлень отримують про неналежний хід підготовки і порушення при підготовці до місцевих виборів. Тому вони вирішили, що відкладуть прийняття рішення після виборів, а до цього візьмуть участь у спостережені за виборами і після виборів уже будуть, залежно від ступеня порушення законодавства і фальсифікацій, ухвалювати рішення.

Сам проект резолюції не зазнав будь-яких суттєвих змін порівняно з тим, що він був підготовлений. На думку депутатів Європарламенту, проект, текст резолюції є досить жорстким стосовно України. Але знову ж таки вони вирішили почекати, подивитися, як пройдуть вибори, на яких уже можна констатувати сьогодні багато порушень і фальсифікацій, а тоді вже ухвалювати рішення.

– Пан Кожара стверджує, що порушень як таких, власне, й немає, а політичні опоненти Партії регіонів саме стверджують, що ці порушення є. Мовляв, ви голослівні.

Борис Тарасюк:
Я принагідно передаю вітання Леоніду Олександровичу Кожарі.

Я хочу сказати, що я нещодавно відвідав Одеську і Львівську області. На власному досвіді переконався в тому, які порушення існують у виборчому процесі.

Наприклад, в Одесі зняли під абсурдним приводом через те, що якась партія, якої не існує в Україні, «Право і справедливість» (це одна із партій провідних у Польщі) подала неправильні документи, тому партія Народний рух України, міська організація, знімаються з виборів. Хіба це не абсурд? А таких абсурді багато.

А що робиться у Львівській області, у Київській області, в інших областях, де знімають списки справжньої партії «Батьківщина», і влада формує свої списки.

Так що не треба, як кажуть, нас дурити. Чимало вже сьогодні порушень. У міській виборчій комісії в Одесі з 18 членів міської виборчої комісії на правах територіальної лише троє представників, які представляють опозиційні партії, решта 15 – це представники провладних партій. Ви можете собі уявити, які рішення там будуть прийматися!

Леонід Кожара:
Європарламент надсилає в Україну аж 4 члени (!) Європарламенту спостерігати ці 12 тисяч виборчий кампаній
Я погоджуюся, що в такій складній кампанії, де проходять фактично більше 12 тисяч окремих виборчих кампаній, зрозуміло, якісь окремі порушення будуть, але це не привід говорити про систему.

А те, що стосується резолюції, я хочу сказати, що Європарламент надсилає в Україну аж 4 члени (!) Європарламенту спостерігати ці 12 тисяч виборчих кампаній.

– Це ліві чи праві?

Леонід Кожара:
Це консерватори і праві. І Борис Іванович знає, що вони більше їдуть не так на кампанію, а на Комітет парламентського співробітництва «Україна-ЄС», який відбудеться 4-5 листопада.

Тобто, оце твердження, що за нами Європарламент буде дуже сильно спостерігати, не відповідає дійсності абсолютно.

Борис Тарасюк: Леоніде Олександровичу, з усією повагою до Вас я можу сказати, що я говорив з Павлом Ковалем, який є співголовою Комітету парламентського співробітництва, і він приїде на вибори і перед виборами. А це за декілька днів до 4-5 листопада, тобто він буде 30-31 жовтня.

Леонід Кожара: Я погоджуюся. Просто я кажу, що 4 депутати Європарламенту не можуть спостерігати, ясно, що у них не буде повної картини. Але ми вітаємо всіх, хто приїхав до нас і буде приїжджати, щоб спостерігати за цими виборами.

– Пане Тарасюк, Ви зараз перебуваєте у Вашингтоні. Можливо, Ви привезете з собою на вибори конгресменів?

Борис Тарасюк:
Ні, я не та людина, яка возить за собою конгресменів. У нас тут чергова регулярна конференція, на одній з яких і в минулому брав участь Леонід Кожара. Конференція, яка присвячена Україні.

Леонід Кожара:
Я мав бути, але тут важливіше зараз бути.

– Яку там оцінку подіям в Україні дають?

Борис Тарасюк:
Оце сьогодні й почуємо. Дуже різкий вчора був виступ відомого політолога Тараса Кузьо щодо оцінки ситуації в Україні.

– Сьогодні й Президент України, зустрічаючись з губернаторами, визнавав те, що є порушення, і доручав їм стежити за тим, щоб цих порушень не було.

Чи може Партія регіонів говорити про те, що будете робити все, щоб вибори були демократичними і прозорими?

Леонід Кожара:
Ми будемо це робити відповідно до закону і відповідно до тих вказівок, які сьогодні дає Президент України. Наскільки це можливо.

– Так от, наскільки це можливо?

Леонід Кожара:
По-перше, досить обмежений фінансовий ресурс існує, тому що це дуже дорога кампанія, фактично 12 тисяч окремих виборчих кампаній по країні проходить. Дуже тяжко формувалися комісії виборчі різного рівня, і дуже велике бажання різних політичних сил позмагатися. Помилки будуть.

Але говорити про те, що ці помилки носять характер системи, що свідомо влада хоче на свою користь щось переломити або зірвати вибори, про це сьогодні ніяких фактів немає. Я сподіваюся, що їх не буде і після виборів.

– Те, що казав пан Філе, і на люксембурзькій зустрічі міністрів які питання обговорюватимуться?

Леонід Кожара:
Це остання така зустріч у такому форматі перед самітом «Україна-ЄС». Там будуть і інші питання, їх дуже багато. Але питання підготовки до саміту «Україна-ЄС» також там будуть розглядатися. До речі, одне з питань – це питання щодо візового режиму.

Переді мною проект тієї злощасної резолюції Європарламенту, де написано, що Європарламент закликає надати дорожню карту, а не план дій. І отакі питання також будуть розглядатися. Питання підготовки угоди про зону вільної торгівлі. І взагалі питання затвердження порядку денного, те, що ЄС буде обговорювати в листопаді.

– Ви сказали про дорожню карту, а я чомусь подумала про дороги. Це абсолютно не карта, а справжнісінькі українські дороги, яким до «євросоюзівських» ще далеко. Ну, матимемо ми безвізовий режим, але от життя того поки не матимемо.

Леонід Кожара:
Зрозуміло, що стан дорожнього господарства сьогодні в гнітючому вигляді. Але якщо наші громадяни звернули увагу, з приходом нової влади (може, мені хтось не повірить, але ті, хто живе поблизу великих магістралей в Україні, побачить) йде будівництво: будується на автостраді «Ужгород-Київ», особливо ділянка «Рівне-Житомир», будується полтавська траса сьогодні, будуються аеропорти, залізниці і так далі.

Я не хочу накликати гнів слухачів, але Партія регіонів – дійсно партія, яка будує. І це очевидні речі.

– Це вже реклама Партії регіонів прозвучала в ефірі Радіо Свобода від Леоніда Кожари.
  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

XS
SM
MD
LG