Доступність посилання

ТОП новини

Кубинець Фаріньяс – новий лауреат премії Сахарова


Ґільєрмо Фаріньяс
Ґільєрмо Фаріньяс

Прага – Цей чоловік за останні 20 років провів понад 20 голодувань. Правозахисники вважають, що своїми діями він допоміг чинити тиск на владу Куби заради звільнення політв’язнів. Його ім’я – Ґільєрмо Фаріньяс. Він – цьогорічний лауреат премії імені Сахарова «За свободу думки».

Цю престижну премію Європейський парламент вручає щороку за особливі заслуги тим, хто бореться з режимами влади у своїх країнах. Саме таким відважним борцем, який має чітку громадянську позицію, вважають журналіста, психолога, колишнього військового Ґільєрмо Фаріньяса.

Він провів у в’язниці 11 з половиною років, 23 рази протестував, голодуючи, проти комуністичного режиму Куби. У липні він закінчив чотиримісячне голодування, яке допомогло звільнити з тюремних камер 52 кубинських активістів. Лікарі кажуть, що це голодування мало не коштувало Фаріньясу життя.

Оголошуючи його ім’я як лауреата цьогорічної премії імені Сахарова, голова Європарламенту Єжи Бузек заявив: «Ґільєрмо Фаріньяс є незалежним журналістом і політичним дисидентом. Він був готовий жертвувати і ризикувати власним життям та здоров’ям, щоб досягти змін на Кубі. Він голодував на знак протесту проти відсутності свободи слова на Кубі, він є втіленням надії для всіх тих, хто піклується про свободу, права людини і демократію».

Європейський Союз, як і Сполучені Штати, уже багато десятиліть вимагають від офіційної Гавани звільнення політичних в’язнів і дотримання прав людини .

Фаріньяс – третій кубинський лауреат премії Сахарова


Щорічна премія імені дисидента радянських часів Андрія Сахарова була вперше вручена у 1988 році. Фаріньяс – третій кубинець, удостоєний цієї престижної нагороди, яка в грошовому еквіваленті дорівнює 70 тисячам доларів. 2002 року її отримав Освальдо Пайя, а в 2005-му – група «Жінок у білому», які боролися за звільнення своїх чоловіків із в’язниць. Тоді кубинська влада не дозволила цим жінкам приїхати до Страсбурга, щоб отримати премію.

Цьогоріч голова Європарламенту оголосив депутатам, що сподівається особисто вручити премію Ґільєрмо Фаріньясу, коли той приїде до Страсбурга на урочисту церемонію, яка має відбутися 15 грудня.

У своїй першій реакції на нагороду Фаріньяс повідомив по телефону, що присвячує її всім, хто бореться за повалення диктаторського режиму на Кубі і за те, щоб у його державі запанувала демократія і мир.
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG