Доступність посилання

ТОП новини

Рівненська облрада звернулася до парламенту щодо закону про мови


Звернення до Президента та Верховної Ради України щодо зняття з розгляду парламентом законопроекту «Про мови в Україні» ухвалили сьогодні депутати Рівненської обласної ради.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, депутати заявили про велику стурбованість громади області «тенденційною мовною політикою» держави. Депутати заявляють, що законопроект «Про мови в Україні» «ставить під загрозу ідентифікацію української держави і створює плацдарм для експансивного впливу на її суверенітет».

Рівненська обласна рада закликала керівництво Верховної Ради та народних депутатів негайно зняти з розгляду парламенту цей законопроект, оскільки вважає його антиконституційним. «Автори законопроекту прикривають свої дії Європейською хартією регіональних мов. Однак у ній передбачено, що держава сприяє розвиткові мов національних меншин за умови, що не завдається шкода розвитку мови корінної нації. Натомість, гарантуючи захист 15 мовам національних меншин в Україні, законопроект чомусь виокремлює російську», – наголошують підписанти.

Депутати Рівненської облради закликали Президента як гаранта Конституції вжити всіх необхідних заходів, щоб припинити підступний антиукраїнський замах. У протилежному випадку вони залишили за собою право звернутися до студентства, інтелігенції, «всіх українців, яким небайдужа доля держави», взяти участь у мирних акціях щодо захисту свого права розмовляти українською мовою.

7 вересня голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, голова фракції Комуністичної партії Петро Симоненко й член фракції блоку Литвина Сергій Гриневецький зареєстрували в парламенті законопроект «Про мови в Україні». Цим проектом пропонується гарантувати вільний розвиток російської мови з урахуванням того, що нею користується більшість громадян країни, і визнати українсько-російську двомовність важливим надбанням українського народу.

Акції протесту проти пропонованого законопроект відбувалися в багатьох містах України.
XS
SM
MD
LG