Доступність посилання

ТОП новини

Зони вільної торгівлі з ЄС уже цього року ще не буде


Переговори щодо угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом завершаться не раніше від літа 2011 року, заявив під час виступу в Києві комісар Єврокомісії з питань торгівлі Карел де Гюхт.

Він нагадав, що востаннє переговори про зону вільної торгівлі між українською стороною та ЄС відбулися кілька тижнів тому. «Із Прем’єр-міністром Миколою Азаровим у Брюсселі ми обговорювали не лише дипломатичні моменти, але й зміст майбутньої угоди», – додав він.

Єврокомісар наголосив, що Україна та ЄС «стрімко нарощують темпи ведення переговорів із цього питання».

«Ми розуміємо, що уряд і Президент України хочуть підписати угоду про спільну зону вільної торгівлі якомога швидше. Проте розмови про 22 листопада, на коли заплановано початок саміту Україна – ЄС, – це все-таки перебільшення. Найбільш імовірно, що ми завершимо переговори влітку, в нас є на це політична воля», – сказав Карел де Гюхт.

* * * * * * * * * * *

Раніше Прем’єр-міністр України Микола Азаров наголосив, що українська сторона має низку зауважень до позиції Європейського Союзу щодо переговорів про створення зони вільної торгівлі.

Як сказав він під час зустрічі з єврокомісаром із питань торгівлі Карелом де Гюхтом сьогодні в Києві, «ці питання для нас принципові, і їх необхідно вирішити».

Зокрема, за його словами, Україну непокоїть питання відмови від експортних субсидій у двосторонній торгівлі. Крім того, Україна просить відмовитися від механізму ввізних цін на сільськогосподарську продукцію. «Встановлення таких цін одразу робить нашу продукцію неконкурентоспроможною на ринку», – заявив прем’єр.

Також Україна пропонує розглянути питання динаміки тарифних квот і зниження тарифних мит. «Мається на увазі поступове розширення квот і зниження розміру мит», – уточнив Азаров.

Крім того, Україна пропонує відмовитися від інструменту торговельного захисту на вільну торгівлю. «Особливо нас непокоїть ситуація, пов’язана зі сферою послуг», – наголосив Азаров.

Наступна, за словами прем’єра, дуже важлива позиція – це автотранспорт. «Для нашої країни це 34 тисячі автоперевізників», – заявив Азаров.

Непокоїть Україну і питання енергетичних ресурсів. «Ми приєдналися до Енергетичної хартії, і винятки з зони вільної торгівлі енергетичних послуг роблять нашу участь у європейській Енергетичній хартії практично недоцільною», – заявив прем’єр.

Азаров наголосив, що це далеко не повний перелік питань, що виникають.

* * * * * * * * * * *

Створення зони вільної торгівлі між Україною і Європейським Союзом має бути частиною договору про асоціацію між ЄС і Україною. У Брюсселі вже не раз заявляли, що до укладення остаточної домовленості про зону вільної торгівлі не може бути й підписання всього договору про асоціацію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG