Доступність посилання

ТОП новини

Директор інституту Шалімова просить відпустити з-під варти трьох лікарів


Директор Національного інституту хірургії і трансплантології імені Шалімова Юрій Поляченко підписав клопотання про зміну запобіжного заходу з утримання під вартою на підписку про невиїзд для трьох хірургів, яких звинувачують у проведенні незаконних операцій. Про це він повідомив в інтерв’ю газеті «Дело».

На запитання, чи відпускають на операції трьох хірургів інституту, що перебувають під вартою, як обіцяв міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов, Поляченко сказав: «Поки що офіційно ніхто нікого не відпустив. І як їх можна відпускати на операції? Що, людина сидить у в’язниці, а вранці йде оперувати?! У нього руки трястися будуть! Тому я у вівторок підписав клопотання про зміну запобіжного заходу на підписку про невиїзд».

Поляченко також наголосив, що затримані хірурги є високими професіоналами. «Щоб ви розуміли: таких фахівців в Україні п’ять чоловік, один з них закінчує писати докторську дисертацію. Кожен з цих хірургів робить по 30 трансплантацій за рік! Після їх затримання відділення зупинилося», – заявив керівник інституту. При цьому Поляченко повідомив, що зараз пацієнтів змушені направляти в Донецький і Запорізький центри трансплантації.

Він також заявив, що вся ця історія може «надовго відсунути назад вітчизняну трансплантологію...». «Я усвідомлюю те, що вони порушили закон. Але потрібно розуміти, що вони лікарі-професіонали, що рятують життя інших. І їм потрібно дати шанс, щоб вони, як то кажуть, кров’ю спокутували свою провину – щоб стояли день і ніч, оперуючи, і за свої гроші купували хворим препарати», – заявив Поляченко.

15 жовтня правоохоронці затримали трьох київських лікарів, підозрюваних у незаконній трансплантації нирок. Їм висунули звинувачення в скоєнні злочину, передбаченого частиною 2 статті 149 (торгівля або інша незаконна угода стосовно людини) Кримінального кодексу України.
XS
SM
MD
LG