Доступність посилання

ТОП новини

Європейські правозахисники закликають Україну зупинити тиск


45 європейських правозахисних організацій закликали владу України зупинити переслідування і тиск на правозахисників, журналістів та дослідників. Про це йдеться у відкритому листі до Президента України Віктора Януковича, повідомили в Українській Гельсінській спілці з прав людини.

«Ми, організації, що підписали це звернення, глибоко стурбовані збільшенням тиску на правозахисників, журналістів та дослідників в Україні та закликаємо українську владу поважати свої міжнародні зобов’язані у сфері прав людини», – заявляють правозахисники.

Вони закликали українську владу дотримуватися усіх положень Європейської Конвенції про захист прав людини та Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, учасниками яких є Україна, зокрема, поважати і забезпечувати свободу мирних зібрань та свободу вираження поглядів.

Також правозахисники закликали виконувати усі положення Декларації ООН щодо прав та обов’язків осіб, груп та органів суспільства, що покликані захищати і допомагати у реалізації загальновизнаних прав людини та основоположних свобод (також називається Декларація прав правозахисників).

Крім того, правозахисники закликали владу разом з громадськими організаціями, представниками міжнародних неурядових організацій та іншими зацікавленими сторонами обговорити і схвалити конкретну концепцію заходів щодо виконання Україною своїх міжнародних зобов’язань, особливо ухвалених щодо України рекомендацій під час Універсального періодичного огляду в Раді ООН з прав людини, а також рекомендацій, що надаються спеціальними конвенційними органами ООН.
XS
SM
MD
LG