Доступність посилання

ТОП новини

У Киргизстані засудили на довічне ув’язнення 5 осіб за вбивство під час етнічних сутичок


Прага – Суддя південно-киргизького міста Ош у п’ятницю присудив довічне ув’язнення п’ятьом із дев’яти обвинувачених узбеків, котрі визнані винними у жорстоких вбивствах керівника районної міліції та його водія під час етнічних зіткнень в Оші в червні цього року.

Суддя Карасуйського районного суду Ошської області Киргизстану Бакіт Юсупбеков постановив, що 9 із 10 етнічних узбеків підозрюваних у вбивстві 13 червня Адилбека Султанова, керівника цього ж районного відділу міліції, а також його водія Урана Шамурзаєва, визнані винними у цій справі. Суд відбувся на території військової частини в Оші, щоб убезпечити доступ рідних жертв.

Четверо з обвинувачених засуджені на терміни від 4 до 25 років ув’язнення і лише один із підозрюваних у справі, Ділшат Ахроров, був звільнений у зв’язку з психічною нездатністю згідно з оцінками лікарів.

Прокурор Калмамат Бекташев просив довічне ув’язнення для восьми обвинувачених і заявив після ухвали суду про своє незадоволення та наміри оскаржувати його. «Я задоволений в цілому рішенням суду. Але розчарований рішенням щодо Ахророва, бо ми знаємо, що він вів себе на суді ще з початку, з вересня, нормально, був здоровий», – зауважив прокурор.

Атмосфера в Карасуйському суді і довкола була досить «гарячою»

Ці вбивства викликали обурення серед киргизів і довелося кілька разів вести засідання суду закрито, бо були випадки насильства в залі суду, заклики до фізичного знищення обвинувачених.

Адвокати дев’ятьох засуджених заявили, що оскаржать рішення суду, бо, за їхніми твердженнями, деякі із засуджених брали участь у вбивствах міліціонерів під примусом. Також пролунала критика щодо надмірної емоційності прокурора Бекташева.

Спостерігачі зауважують, що киргизькі суди в цілому розглядають справи щодо червневих насильств лише проти узбеків, не дивлячись на те, що й чимало киргизів брали участь у цих зіткненнях. В етнічному протистоянні загинуло понад 400 киргизів і узбеків.

Двоє загиблих міліціонерів хотіли зупинити криваву бійку між киргизами і узбеками в селі Наріман того червневого дня. Але були захоплені десятьма узбеками, які спалили скаліченого Султанова в автомобілі заживо, а його водієві відтяли голову.

Довічне ув’язнення винних у злочинах – найвище покарання в Киргизстані. Але дружина Султанова заявила, що вважає довічне ув’язнення для вбивць її чоловіка замалою карою. «Я не погоджуюся з вироком. Вона мали би бути позбавлені життя за вироком суду, бо ті, хто винні, хто вбивали, повинні також бути вбитими», – сказала вона.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG