Доступність посилання

ТОП новини

Нинішні загальні вибори у США називають «рекордними»


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах сьогодні день загальних виборів. Їх називають проміжними, бо вони припадають на половину чотирирічного президентського терміну. Американці переобирають усю Палату представників, третину Сенату, губернаторів штатів і місцевих посадовців.

Нинішні вибори вважають рекордними за обсягом і витратами агітаційної кампанії та за пристрастями у суспільстві. Адже вибори відбуваються за обставин економічного спаду, глибокої рецесії, високого рівня безробіття, що наближається до 10 відсотків. Люди потерпають і в усьому звинувачують правлячу Демократичну партію та її лідера, президента Барака Обаму. Його особиста популярність нині знизилася до 44 відсотків.

За прогнозами, демократи вперше за 16 років можуть втрати свою більшість у Конгресі і поступитися республіканцям. Вартість рекламної агітаційної кампанії побила всі рекорди, сягнувши 4 мільярдів доларів.

Телебачення до останнього дня було переповнене закликами кандидатів і звинуваченнями на адресу опонентів. Наприклад, у штаті Невада республіканці вели телевізійний наступ на Геррі Ріда, лідера демократичної більшості в Сенаті. В оголошенні було сказано: «Чи усвідомлюєте, наскільки Геррі Рід відірваний від життя? Він надаремно витратив 787 мільярдів доларів економічних стимулів. Він голосував за те, щоб надати податкову знижку та соціальні пільги нелегальним іммігрантам.. Він голосував за те, щоб на гроші платників податків купували віагру сексуальні злочинці, ґвалтівники малолітніх. Хіба цього не досить?» Сенатор Рід може зазнати поразки.

Атакуючі оголошення затоплювали країну до дня виборів. Під час голосування агітувати не дозволяється.

У мене в хаті останніми днями просто не вщухав телефон. Дзвонили сенатори-демократи Шумер і Джиллібренд, дзвонив демократ Ендрю Куомо, кандидат на губернатора штату Нью-Йорк, дзвонили кандидати до асамблеї штату, дзвонили посадовці, які прагнуть переобрання, вихваляючи свої досягнення. Закликали голосувати за них. Все це у магнітозапису, звичайно. Теж вельми коштовна річ – автоматичне обдзвонювання мільйонів виборців.

Рекордна вартість передвиборчої боротьби

Верховний Суд США цього року скасував існуючі обмеження на фінансування передвиборчої кампанії. Раніше більшість таких коштів складали пожертви виборців, але, згідно ухвали суду, «політичні витрати є формою свободи слова». Це означало, що корпорації відтак уже не обмежені у пожертвах і мають право витрачати скільки хочуть, щоб впливати на федеральні вибори.

У постанові зазначено: «Хоча корпорації та профспілки не можуть давати гроші безпосередньо кампаніям (кандидатів), вони можуть прагнути переконувати виборців іншими шляхами, включно з рекламними оголошеннями». Ось ця постанова і відкрила шлюзи. Сьогодні вночі за київським часом ми довідаємося, якою мірою зміниться політичний ландшафт Америки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG