Доступність посилання

ТОП новини

У Ємені почався суд у справі радикального проповідника зі США


У Ємені в вівторок почався судовий процес у справі радикального релігійного діяча, якого там судять заочно і якого розшукують і Сполучені Штати Америки за тероризм.

Анвар аль-Авлакі, народжений у США в родині вихідців із Ємену і громадянин обох цих країн, знаний нині як один із чільних діячів відділку терористичної мережі «Аль-Каїда» на Аравійському півострові. Як вважають, він нині переховується в гірських регіонах Ємену під захистом свого племені.

Про нинішній процес оголосили в Ємені щойно попереднього дня, в понеділок увечері. Його звинувачують підбурюванні до вбивства іноземців, але це єменське звинувачення не згадує про його причетність до «Аль-Каїди».

У США він оголошений у розшук із закликом «знайти живим або мертвим» через його роль у багатьох терактах.

За даними американського слідства, антиамериканські проповіді Анвара аль-Авлакі, коли він донедавна ще жив у США, стали джерелом натхнення для кількох організаторів нападів.

Зокрема, припускають, що він міг впливати на вихідця з Пакистану, який у травні минулого року намагався влаштувати вибух на площі Таймз-сквер у людному центрі Нью-Йорка.

Він також переписувався електронною поштою з американським військовим психіатром близькосхідного походження, який минулого року влаштував стрілянину на військовій базі у штаті Техас і вбив низку людей.

Також припускають, що Анвар аль-Авлакі міг залучити до лав «Аль-Каїди» молодого нігерійця, який намагався влаштувати вибух на борту літака рейсом до США на західне Різдво наприкінці минулого року.

Щойно кілька днів тому було перехоплено кілька поштових пакунків із вибуховими пристроями, надісланих із Ємену й адресованих до США. Підозрюють, що за цим замахом стоїть саме відділок «Аль-Каїди» на Аравійському півострові.
XS
SM
MD
LG