Доступність посилання

ТОП новини

Дурбе – найменше місто Латвії


Рига – Найменше місто Латвії – Дурбе – знаходиться на півдні Курземе на відстані 195 кілометрів від Риги. Це – старовинне, культурно-історичне місце, яке особливо відоме Битвою під Дурбе. Жителі міста добре знають свою історію, шанують пам’ять відомих людей, які тут народилися, а також люблять вирощувати яблуневі дерева. Недарма на гербі міста зображена яблуня із чотирма гілками і сімома яблуками срібного кольору.

Перша писемна згадка про Дурбе датована 1230 роком – як місце хрещення куршів на озері Дурбес. У XIII столітті повз цю місцевість пролягав старовинний військовий шлях від Прусії до Риги. Щоб його охороняти, лицарі німецького ордена побудувати тут Дурбський замок, навколо якого й постало місто торговців та майстрів.

Але найбільшу популярність Дурбе отримало після того, як 13 липня 1260 року тут відбулася найважливіша битва середньовіччя на території Балтії.

Німці згадують два міста – Ригу та Дурбе

У цій битві Тевтонський орден отримав поразку від союзу народностей куршів, жемайтів та війська князівства Литовського. Після битви під Дурбе тевтонські лицарі змушені були зупинити просування на схід, а князівство Литовське отримало можливість стати важливою противагою у протистоянні натиску німецьких лицарів.

«У цій битві німці отримали таку важку поразку, що запам’ятали її надовго. Якщо ви візьмете сучасну історичну німецьку книгу, то в ній буде згадано два місця, пов’язаних із історією німців у Латвії. Зрозуміло, що Рига і друге місце – Дурбе», – зазначає дослідник історії Дурбе Рейнікс Бахс

Відомі земляки надихають на добрі справи

У Дурбе народилися відомий латиський педагог, лінгвіст та історик Атіс Кронвальд і перший міністр закордонних справ Латвійської Республіки Зігфрид Анна Мейєровіц.

Вчителька латиської мови Гунта Інте каже, що обрала професію педагога завдяки своєму відомому земляку Атісу Кронвальду, який зіграв важливу роль у розвитку латиської літературної мови.

«Я дуже високої думки про Кронвальда, бо заснована ним Дурбська школа стала не тільки моїм першим навчальним закладом, але й першим місцем роботи. Також він навчив мене, що треба пізнавати свою Батьківщину й любити її. Я намагаюся наслідувати його поради, відкривати для себе невідомі куточки Латвії і розповідати про це іншим», – поділилася думками Гунта Інте

Натомість історик Рейнікс Бахс збирає матеріали про першого міністра закордонних справ Латвії Зігфрида Мейєровіца. «Я збираю у свій старий портфель цікаві матеріали про нашого відомого земляка, які можуть стати основою для відкриття експозиції і допоможуть у відкритті музею, – каже історик. – У будь-якому випадку я буду співпрацювати і допоможу, чим можу у створенні музею Мейєровіца у Дурбе».

Чоловіки співають, бо відчувають стабільність

У Дурбе проживає лише 500 жителів. Більшість із них працює в Лієпаї, але вільний час проводять вдома. У місті є народний театр, жіночий клуб та чоловічий хор.

«Нещодавно прочитала книгу латиської письменниці Лайми Муктупавеле «Брати. Брати», в якій один із головних героїв каже, що чоловік може співати лише тоді, коли він відчуває стабільне життя. І мені приємно, що у нашому маленькому містечку стільки стабільних чоловіків, у яких є час і бажання співати», – зазначила режисер народного театру Інесе Цериня.

А ще жителі Дурбе вирощують відомі на усю Латвію яблука і запрошують до свого міста гостей навесні, коли Дурбе ніби потопає у яблуневому квіту, та восени на врожай яблук.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG