Доступність посилання

ТОП новини

Платні послуги в освіті діють – луганські студенти


Луганський державний медичний університет
Луганський державний медичний університет

Луганськ – У Луганському державному медичному університеті продовжують брати гроші за перездачу практичних занять. Студенти стверджують: про скасування відповідного положення адміністрація вишу знає, проте вважає, що прогульники мають сплатити ще за старі борги. Також у виші діють інші платні послуги, які суттєво б’ють по студентській кишені. Керівництво вищу переконує: в університеті послугами не торгують.

Студенти Луганського медичного університету скаржаться на те, що керівництво вишу продовжує брати з них гроші за пропущені заняття. Студентка Марія розповіла Радіо Свобода: «Ми змушені платити 20 гривень за одну годину відпрацювань, за ті заняття, що пропустили у минулому семестрі. Також за ті заняття, що пропустили з 1 вересня до 26 жовтня. І з 26 жовтня нам зробили безкоштовні відпрацювання».

Студентка демонструє талон з мокрою печаткою на сплату 6 пропущених годин. Тепер вона має заплатити 120 гривень, щоб відпрацювати пропущені заняття. Дівчина запевняє, що талон отримала у деканаті уже після того, як Кабмін скасував платну перездачу.

У ректораті все заперечують

Натомість перший проректор університету Василь Симрок все спростовує. Каже, що плату за відпрацювання скасували відразу після відповідної урядової постанови від 12 жовтня.

«Те, що брали, коли вийшла постанова, це одне. А зараз, коли ми призупинили, зараз ми уже не берем. Ми ж КРУ не зможемо пояснити про цей дохід, якщо є наказ. Це хтось дуже плутає», – запевнив перший проректор Василь Симрок.

Між тим, проректор не приховує, що підтримував запровадження платних послуг.

«Я за те, щоб прогульники платили, – сказав Василь Симрок. – Коли вийшла постанова, зменшилася кількість пропусків, тому це була добра постанова. А мітингували ледацюги».

Існують й інші платні послуги

Студенти медичного університету не мітингували. Бояться. Продовжують платити. Зокрема на кафедрах їм добровільно-примусово радять купувати спеціальні зошити для лабораторних. Ціна коливається від 30 до 150 гривень. Без зошита викладач може не пустити на заняття, а це вже пропуск без поважної причини. Проректор у всьому звинувачує нечистих на руку вчителів і запевняє: адміністрація веде боротьбу з такою комерцією.

«Студенти гроші платять, а потім говорять, що у вас найкорумпованіший виш. Ну, а чого ж ви не прийшли? Є спеціальні органи, які слідкують за цим, які контролюють. Прийдіть, напишіть!» – обурюється перший проректор.

Офіційно загальна вартість навчання у Луганському державному медичному університеті становить понад 80 тисяч гривень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG