Доступність посилання

ТОП новини

Знання – більше не товар, але студенти продовжують протести


Студентська акція протесту, Київ, 12 жовтня 2010 року
Студентська акція протесту, Київ, 12 жовтня 2010 року

Київ – Кабінет Міністрів України скасував оплату за відпрацювання прогулів та перескладання провалених іспитів. Але українське студентство все одно провело у вівторок всеукраїнську акцію протесту проти постанови, що передбачало таку оплату, ухвалену ще перед початком навчального року. Студенти пояснюють свої протести тим, що розпорядження скасували лише частково.

Українська молодь протестує. Студенти більше десятка українських міст вийшли на вулиці. Тільки у Львові нарахували близько 5 тисяч учасників протесту.

У Києві під Кабінетом Міністрів України зібралось біля тисячі осіб. Незгодні з діями уряду спудеї хором скандували свої основні вимоги. На кшталт, «знання – не товар, універ – не базар!»

Без провокацій не обійшлося

Київські студенти протестують

x
Київські студенти протестують
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Написи на плакатах столичних студентів засвідчили про їхнє крайнє незадоволення. Тут і «Ректор – не орендар» і «Студенти – не кріпаки». Але й виявилися такі, які спробували влаштувати провокацію і розмістили карикатуру на міністра освіти та науки Дмитра Табачника, у вигляді хасида, з написом «Студенте, твої гроші – дуже хороші».

Один із координаторів акції Іван Шматко каже, що це провокатори. Активіст пояснює, що всеукраїнська акція студентів – не є акцією проти конкретного міністра, а проти конкретного ухваленого документа. «Тому що в минулому році приймали таку саму постанову і приймав її тодішній міністр освіти Вакарчук, – пояснює Іван Шматко. – Немає значення, який міністр. Має значення, що конкретно він робить».

За словами Івана Шматка, у 2009-му вже намагалися проштовхнути легальне закріпачення студентів, але піднялася хвиля протестів.

Постанова №796 Кабінету Міністрів України мала б надати право університетам на свій розсуд робити платними цілу низку «послуг». Серед них: пропущені без поважної причини заняття; користування бібліотекою; виготовлення студентських квитків, атестатів та залікових книжок; користування інтернетом і спортзалами (понад навчальний план). Також передбачалося стягування коштів зі студентів за перескладання іспитів при поновленні чи переведенні до іншого ВНЗ. А відвідини медпункту мали б стати платною послугою.

Основну частину положень, пов’язану з навчальним процесом, у вівторок скасували. Про це повідомив глава Держкомітету з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко. За його словами скасували саме ті пункти, які викликали найбільше критики, – це користування інтернетом, оплата відпрацювання лабораторних робіт та перескладання іспитів.

Цього ж дня міністр освіти та науки Дмитро Табачник пояснив, що платні послуги хотіли ввести, бо відпрацювання практичних та лабораторних занять потребує додаткового використання дорогих реактивів та техніки.

Молодь хоче аби з нею рахувалися

Студенти відмовляються платити

x
Але студенти все ще не довіряють діям можновладців. Один із координаторів акції Михайло Каменєв говорить, що молодь не припинить акції протесту допоки постанова не буде скасована повністю, і це рішення буде опубліковано на сайті уряду. «Ми даємо владі рівно тиждень на те, щоб постанова була повністю скасована. І даємо тиждень Президенту та прем’єру дати нам гарантію, на те, що аналогічні реформи в освіті не будуть вводитися без консультації зі студентством», – зазначив активіст.

Нині, вже є випадки того, як деякі університети жваво підхопили ініціативу уряду. Першим представив студентам свій прейскурант Національний таврійський університет імені Вернадського у Сімферополі. Перездача іспиту, за розцінками цього вишу мала б сягати 900 гривень. Тоді як стипендія студента – 600 гривень.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG