Доступність посилання

ТОП новини

Табачник представив нові правила прийому до вишів


Київ – Міністр освіти й науки Дмитро Табачник повідомив про запровадження нових правил прийому до вишів. Зокрема, додаткові бали при вступі отримають ті абітурієнти, які є випускниками платних підготовчих курсів при тому вищому навчальному закладі, до якого збираються вступати. У громадських організаціях нарікають, що Міносвіти перед затвердженням правил прийому не врахувало рекомендації освітян, висловлені під час громадського обговорення.

Вступна кампанія наступного року розпочнеться 1 липня і для більшості абітурієнтів триватиме місяць. Таке рішення у Міністерстві освіти й науки ухвалили зокрема для того, щоб уникнути поширених цього року численних черг до приймальних комісій.

Серед нових правил прийому зокрема скасування привілею на першочерговий вступ до вишу для переможців заключних етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад та конкурсів наукових робіт учнів-членів Малої академії наук. Їхні здобутки прирівняють до певної кількості балів, які вступник зможе додати до своїх шкільних досягнень.

Дмитро Табачник
«Ми провели моніторинг і виявили моменти, які нас дуже непокоять. Поширені ситуації, коли підсумовані результати атестату таких переможців та дипломантів на 100 балів менші від результатів тих, кого вони обійшли при зарахуванні. Так, автоматичного зарахування для них уже не буде, але буде можливість отримати за свою працю додаткову кількість балів», – зазначає міністр освіти й науки Дмитро Табачник.

Він також зауважив, що під час чергової вступної кампанії абітурієнти матимуть можливість подавати сертифікат Українського центру якості освіти попередніх років. «У нас фінансова криза, і не всі батьки настільки заможні, щоб щороку оплачувати своїм дітям перескладання тестів», – каже він.

МОН не врахувало зауважень громадськості?

Павло Полянський
Проти цієї норми не раз виступав колишній заступник міністра освіти, а нині керівник громадської організації «Центр освітнього моніторингу» Павло Полянський. У коментарі Радіо Свобода він наголосив, що якщо вступник подаватиме до приймальної комісії сертифікат попередніх років, оцінити його реальні знання буде значно складніше.

«Їх не можна прирівнювати з тієї простої причини, що бали у сертифікатах є відносними. Це так само, як прирівнювати результати різних «стометрівок» у різні роки в різних містах. Бали у сертифікаті показують, яким серед інших учасників є учасник тестування цього конкретного року», – наголосив Павло Полянський.

Наступного року привілеї під час вступу отримають випускники платних підготовчих курсів при тому вищому навчальному закладі, до якого збираються вступати. Такі абітурієнти зможуть додати до інших своїх шкільних досягнень іще до 20 балів.

Ця норма була у переліку тих намірів Міністерства освіти, які гостро критикували громадські організації. Вони наполягали на тому, щоб попри фінансові можливості усі вступники перебували у рівних умовах.

Загалом, за словами Павла Полянського, незважаючи на проведене Міністерством освіти громадське обговорення проекту правил прийому до вишів, у відомстві не врахували жодного з понад 300 зауважень освітянських громадських організацій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG