Доступність посилання

ТОП новини

Дорожній рух знову поліпшуватимуть вищими штрафами


В Україні можуть знову зрости штрафи за порушення Правил дорожнього руху. Наскільки саме варто підвищити штрафи і коли запроваджувати нові санкції, вирішують зараз фахівці МВС і Мінтрансу. Про це Радіо Свобода повідомив заступник начальника Департаменту ДАІ Сергій Будник. Законопроекти про нові покарання можуть бути готові до кінця року.

Два роки тому в Україні штрафи за порушення правил дорожнього руху зросли у кілька разів. Мінімальний штраф - від 51 до 85 гривень - за незастібнутий пасок безпеки. За перевищення швидкості водіям доводиться сплачувати від 255 до 340 гривень. А за керування автомобілем напідпитку - від 2555 до 3400 гривень.

Штрафи зростуть?


За офіційними даними, кількість загиблих на українських автошляхах після запровадження суворіших штрафів зменшилася у середньому на півтори тисячі людей щороку. Але у Державтоінспекції вважають, що санкції для водіїв-порушників варто підвищити знову, говорить заступник начальника Департаменту ДАІ Сергій Будник. «Це слушна пропозиція, вона найближчим часом буде реалізована. Зараз працюють відповідні фахівці, і я думаю, що результатом цієї роботи буде підготовка відповідних законопроектів. Створені відповідні робочі групи, в тому числі в Міністерстві транспорту і в Міністерстві внутрішніх справ», - зазначив він.

Робочі групи МВС і Мінтрансу ще визначаються, наскільки саме піднімати штрафи. Але деякі з порушень, яких можуть стосуватися нові санкції, Сергій Будник уже назвав. Ідеться, зокрема, про перевищення швидкості, керування у нетверезому стані чи під впливом наркотичних засобів, порушення правил проїзду перехресть і залізничних переїздів .

Однак, у ДАІ не вважають, що піднімати культуру водіїв можна тільки суворими штрафами, запевнив Сергій Будник. «Я б хотів, щоб мова йшла не лише про штрафи, а про застосування і інших адміністративних стягнень. Зокрема, позбавлення права керування транспортним засобом», - зауважив він.

Результати минулого підвищення

Після підвищення штрафів кількість загиблих на автошляхах значно зменшилася. «Якщо говорити про ефект, який мало нове законодавство в 2008 році, коли закон тільки набрав чинності, то в перші півтора місяця кількість ДТП, загиблих і поранених стала на 50% менше таких же показників 2007 року. На сьогоднішній день, у порівнянні з минулим роком, зниження кількості ДТП, загиблих і травмованих становить приблизно 17 %», - говорить Будник.

Попереднє підвищення штрафів було ефективним – знизилась кількість аварій на дорогах, а водії стали більш чемними, підтверджує Юрій Гримчак, народний депутат, соратник колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, при якому змінювали санкції два роки тому. Але найбільше на позитивний результат вплинуло те, що порушення на дорогах фіксували не даішники, а прилади. Таким чином, водії не могли відкупитися хабарами,стверджує Гримчак. «Ефект дало не підвищення штрафів саме по собі, а невідворотність покарання. Тому сьогодні просто так підвищувати штрафи немає сенсу. А от, якщо їх будуть підвищувати, плюс буде автоматичне фіксування, плюс неможливість контакту між порушником і співробітником ДАІ – ось тоді буде ефект», - переконаний депутат.

А як стверджує водій із Києва, Юрій, після різкого стрибка санкцій відчайдухам стало дорожче… відкуповуватися від даішників. І саме це спонукає їх менше натискати на газ та уважніше стежити за світлофорами. «Трохи обережніше став водити і я. Вважаю, що це добре, тому що це життя і здоров’я людей. Добре, що штрафи піднімають, інша справа, куди вони діваються ці штрафи - чи доходять, туди куди треба, чи просто зараз хабарі стали більші… Хоча це теж вплинуло на свідомість водіїв. Тому що, якщо раніше ти давав двадцятку, то зараз потрібна вже сотня - це той же хабар, але він уже відчутніше б’є по кишені. Тому люди стали трохи більш свідомі», - вважає киянин.

Безпека залежить і від інфраструктури

Водночас, як зазначають експерти, крім санкцій (чи високих штрафів, чи погрози втратити водійські права) варто створювати кращі умови для водіїв. Із нинішнім станом доріг, погано нанесеною або відсутньою розміткою, світлофорами, які вимикаються, браком підземних переходів тощо аварійність на автошляхах України залишається вищою, ніж в інших державах Європи.

Експерт Сергій Матусяк, головний редактор журналу «Автоцентр», узагалі проти нового підвищення штрафів за порушення Правил дорожнього руху. «Можливо, спершу це водіїв налякає, але потім вони звикнуть. І ті, хто порушував, і надалі можуть порушувати. Перш за все, треба вивчити досвід зарубіжних країн, наприклад, Європи. Там, якщо їдеш в одній смузі руху, то дуже важко, зазвичай неможливо, порушити правила і розвернутися в невідповідному місці, щоб їхати в інший бік. (Що може спричинити лобове зіткнення). Бо на європейських дорогах зроблені спеціальні бар’єри, які заважають цьому, там стоять відбійники, через які переїхати неможливо. Тобто, звичайно, треба покращувати інфраструктуру доріг, і тоді дорожньо-транспортних пригод стане менше».

Але поки що представники влади (у тому числі на місцевому рівні), і представники дорожніх служб бідкаються: грошей на поліпшення інфраструктури автошляхів бракує. Причому такі заяви лунали і після різкого підвищення водійських штрафів, які могли б суттєво поповнити місцеві бюджети. Виходить, що такого поповнення немає?

Тож, із такими дорогами залишається покладатися хіба що на суворі санкції для порушників. За даними ДАІ, торік в Україні сталося 37 тисяч дорожньо-транспортних пригод. Загинули у ДТП упродовж 2009-го 5 тисяч триста людей, а поранені 45 тисяч.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG