Доступність посилання

ТОП новини

Підвищувати треба не пенсійний вік, а тривалість життя українок


Київ – Підвищення пенсійного віку в Україні можливе лише у разі збільшення середньої тривалості життя українців. У п’ятницю цю тезу, яка, вочевидь, покликана зняти значну частку соціальної напруги в суспільстві, озвучив Прем’єр-міністр України Микола Азаров.

Він, зокрема, виключає підвищення пенсійного віку для жінок з 2011 року. Про це Азаров сказав на брифінгу.

«Запитайте, будь ласка, Президент чи Прем'єр-міністр де-небудь, коли-небудь офіційно заявляли про те, що з 2011 року буде підвищений пенсійний вік? Ніхто й ніколи про це не заявляв... Навіщо ми дискутуємо ті питання, які не стояли на порядку денному? Цю тему вигадали наші опоненти й розкручували в період виборчої кампанії», – сказав Микола Азаров.

Микола Азаров
При цьому він наголосив, що насамперед необхідно провести комплексну пенсійну реформу.

«І в міру того, як буде збільшуватися тривалість життя в нашій країні, буде розглядатися питання про можливу, підкреслюю, зміну виходу на пенсії для певних категорій осіб. Це найзаключніший етап пенсійної реформи, який повинен зацікавити людину виходити на пенсію пізніше, ніж це встановлено сьогодні чинним законодавством», – запевнив Азаров.

Крім того, прем`єр-міністр повідомив, що уряд здійснює в Україні пенсійну реформу, яка розрахована на декілька років. За словами Азарова, її проведення розраховане на декілька етапів, і врешті-решт має призвести до того, що держава гарантуватиме певний мінімум пенсійних виплат, а основна частина пенсії складатиметься з особистих внесків на свій персональний рахунок працівника впродовж трудового стажу.

За словами Миколи Азарова, однією з цілей пенсійної реформи є прагнення зацікавити працюючих громадян відкладати гроші для подальших виплат пенсій. Водночас уряд має намір у майбутньому розглянути питання про вихід на пенсію окремих категорій у 35-40 років.

За його словами, ця норма повинна залишитися, наприклад, для тих військових, які служили у воєнних умовах. Але ті, які пройшли службу в звичайних умовах, на думку Миколи Азарова, не повинні виходити на пенсію в 35-40 років. «Це несправедливо», – додав Азаров.

Це перемога опозиції і суспільства – БЮТ

Сергій Тігіпко
Третього листопада віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко заявив, що Кабмін вирішив відмовитися від підвищення пенсійного віку для жінок і підготував пропозиції Міжнародному валютному фонду щодо компенсаторів надходжень до бюджету без підвищення пенсійного віку для жінок.

Тим часом у Блоці Юлії Тимошенко вважають, що саме опозиція і суспільство змусили уряд відмовитись від намірів підвищити пенсійний вік.

«Суспільством однозначно не сприйнято ініціативу такої реформу від Януковича-Азарова-Тігіпка. Це підтвердили численні соціологічні дослідження. Очевидним є те, що влада злякалася того, що українці можуть вдатися до більш радикальних протестів, на кшталт тих, які відбулися у Франції», – мовиться у заяві прес-служби БЮТ.

У серпні Україна зобов'язалася перед МВФ поступово підвищити пенсійний вік для жінок із 55 до 60 років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG