Доступність посилання

ТОП новини

Україна втрачатиме мільярди без ринку ЄС – Клуб аграрного бізнесу


У переговорах про створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом Україна має насамперед відстоювати інтереси аграрного бізнесу, заявив в ефірі Радіо Свобода президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса.

«Якщо уряд цього не зрозуміє, якщо ми здамо наші національні інтереси, то втрати будуть, за нашими скромними підрахунками, щороку сягати близько 15 мільярдів гривень. А в нас весь аграрний бюджет – близько восьми мільярдів гривень. Тобто це величезні втрати», – заявив Алекс Ліссітса.

За його словами, багато суперечок точиться довкола питання про експорт продукції з України до Європейського Союзу. «Минулого тижня була делегація Євросоюзу в Україні. Вони заявили, що основним питанням є аграрний сектор і ці квоти, і що Європа буцімто відкрила для України 80% позицій, які б українці вільно могли постачати до Європи», – сказав експерт.

Водночас, за словами президента Українського клубу аграрного бізнесу, ці 80% позицій, відкритих для України, «включають якраз ті продукти, якими Україна «славиться» – це банани, кокоси, пальмова олія».

«Тобто нам відкрили те, що ми ніколи не виробляли і не будемо виробляти. А ті 20%, які нам закрили або квотували, – це зерно, м’ясо, молочні продукти, цукор, на який нам квоту дали рівно нуль – отут дійсно виникає дуже багато суперечок», – заявив Ліссітса.
XS
SM
MD
LG