Доступність посилання

ТОП новини

Харківська правозахисна група вважає передчасним оголошення результатів виборів мера Харкова


Харківська правозахисна група вважає оголошення результатів виборів Харківського міського голови передчасними та поспішними з огляду на те, як відбувалося встановлення підсумків голосування територіальною виборчою комісією.

Як йдеться у заяві організації, «в умовах, коли два кандидати — Аваков та Кернес - набрали близьку кількість голосів навіть невеличкі помилки у процесі підрахунку голосів впливають на остаточний результат».

Співголова харківської правозахисної групи Євген Захаров наводить численні факти порушень як під час самого голосування на виборчих дільницях, так і під час підрахунку голосів, а також при транспортуванні бюлетенів до ТВК.

Зокрема правозахисник нагадує про знайдені зайві протоколи, про підписання членами дільничних комісій незаповнених протоколіів, про передачу пошкоджених пакунків з виборчою документацією з ДВК до ТВК, про перерахунок голосів і складання уточненого протоколу кількома членами дільничної комісії тільки від однієї політичної партії, а також про відсутність розгляду по суті скарг на порушення виборчого закону.

Правозахисники зокрема наводять факти, коли дані у первинних і уточнених протоколах на окремих дільницях не збігалися.

«Відповідно до первинного протоколу з дільниці № 30001 взяли участь у голосуванні 933 виборці, за кандидата Авакова проголосувало 280, а за кандидата Кернеса – 278 виборців. Згідно з уточненим протоколом участь у голосуванні взяли вже 1016 виборців, за Авакова – 263 голоси «за», Кернеса – 339 голосів «за». Тобто за Кернеса додалося 78 голосів. На дільниці № 30015 за первинним протоколом проголосувало 958 виборців, а за уточненим – вже 745. При цьому кількість голосів за Авакова зменшилася на 118, а за Кернеса – на 63, в цілому Кернесу додалося 89 голосів.», -йдеться у заяві Харківської правозахисної групи.

Правозахисники стверджують, що результати виборів у Харкові не можна визнавати без ретельного аналізу результатів голосування на дільницях, де уточнені протоколи відрізняються від первинних, а також без перегляду зіпсованих бюлетенів і повторного підрахунку голосів за участі повного складу ДВК та спостерігачів. Також у правозахисній групі наголошують на необхідності розгляду усіх скарг від суб'єктів виборчого процесу.

У п'ятницю Харківська міська виборча комісія оголосила переможцем виборів міського голови кандидата від Партії регіонів Генадія Кернеса. Опозиційний кандидат Арсен Аваков з огляду на численні порушення під час голосування і підрахунку голосів у суді вимагає визнати протизаконною бездіяльність міської виборчої комісії в питаннях належної організації виборів і призначити перерахунок голосів на більше ніж 50-ти дільницях.
XS
SM
MD
LG