Доступність посилання

ТОП новини

На Придніпров’ї вшановують «збирача старовини», історика Дмитра Яворницького


На Придніпров’ї сьогодні вшановують «невтомного збирача старовини», історика Дмитра Яворницького. 7 листопада виповнюється 155 років з дня народження академіка.

Одразу в кількох музеях презентують виставки, що розповідають про життя і творчість Дмитра Яворницького, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Дніпропетровський національний історичний музей імені Яворницького представив увазі відвідувачів найкоштовніші експонати доби козацтва, зібрані Яворницьким. Будинок-музей Дмитра Яворницького презентує маловідому епістолярну спадщину історика. А музей «Літературне Придніпров’я» розгорнув літературно-мистецьку виставку Козак Мамай», приурочену до ювілею академіка.

Крім того, цього тижня у Дніпропетровську відбулися Всеукраїнські Яворницькі читання. На науковий форум збиралися вчені-дослідники наукової спадщини вченого з України і з-за кордону. Російські дослідники, зокрема, презентували матеріали щодо досі невивченої сторінки життя Яворницького – його роботи в Казанському університеті.

Дослідники кажуть, що Дмитро Яворницький є однією з найяскравіших постатей не тільки української, але й європейської культури: вчений-енциклопедист, натхненний дослідник у різноманітних галузях гуманітарних наук, талановитий письменник.

Дніпропетровський історичний музей своєю цінною колекцією експонатів доби козацтва завдячує зусиллям Дмитра Яворницького. За тридцять років керування закладом він зумів перетворити губернський музей на скарбницю пам’яток історії та культури. Саме через збирання старовини і порятунок церковних старожитностей у 1930-ті роки академік поплатився посадою.
XS
SM
MD
LG